Streep door afschotbeleid edelherten Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Di 12 november 2019 | 17:35 • Dinsdag 12 november 2019 | 17:35

Er gaat voorlopig een streep door het huidige afschotbeleid in de Oostvaardersplassen. Dat heeft de rechtbank in Lelystad dinsdag bepaald. Volgens de rechter is het rapport van de commissie Van Geel, waarop het afschieten van edelherten is gebaseerd, niet ecologisch onderbouwd maar een beleidsmatig stuk.

Verklaring van de rechtbank Midden-Nederland:
De provincie heeft niet goed kunnen motiveren waarom het afschieten van edelherten tot een doelstand van 490 nodig is. Dat dit in het belang is van de wilde flora en fauna van de Oostvaardersplassen of om het lijden van edelherten te voorkomen is niet goed onderbouwd. De provincie heeft zich voor een belangrijk deel gebaseerd op het rapport van de commissie Van Geel, maar dat is een beleidsmatig stuk en geen ecologische onderbouwing. Tegenover de ecologische rapporten die de provincie wel heeft laten opstellen staat bovendien het uitgebreide rapport van een bioloog die al lang bij het natuurgebied betrokken is en door de stichtingen Dierbaar Flevoland en Fauna4Life is ingeschakeld. Dat rapport is in oktober naar de rechtbank gestuurd en geeft nu reden om te twijfelen aan de onderbouwing door de provincie.

Verschillende natuurbeschermingsorganisaties hadden tegen het afschot beroep ingesteld, nadat ze eerdere spoedprocedures verloren. De organisaties zijn het niet eens met het beleid om het aantal herten in het gebied terug te dringen tot 490 stuks. Vorige winter zijn er zo'n 1800 stuks afgeschoten. De komende maanden moesten nog eens 1000 herten worden doodgeschoten om het aantal van 490 te halen.


De zaak is aangespannen door de Faunabescherming, Fauna4Life en Dierbaar Flevoland. De kans is nu groot dat het oude afschotbeleid weer gevolgd gaat worden. Daarbij werden 's winters alleen dieren afgeschoten die te zwak waren om de winter te overleven.


Waarom werden de herten afgeschoten?
Het beleid van de Oostvaardersplassen is sinds het begin in handen geweest van het Rijk. Daar hoort ook de verantwoordelijkheid voor de grote grazers bij. Vorig jaar werd de verantwoordelijkheid van het gebied overgeheveld naar de provincie. Die heeft een externe onderzoekscommissie ingesteld om uit te zoeken wat het beste beleid is in het natuurgebied. Die commissie Van Geel kwam in april vorig jaar tot de conclusie dat het aantal dieren sterk teruggebracht moest worden.

Voorheen werden grote grazers niet op grote schaal afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Het was namelijk jarenlang beleid om de natuur haar gang te laten gaan. De dieren werden niet bijgevoerd. Wel werden in de winter verzwakte dieren afgeschoten door Staatsbosbeheer. Na het advies van de commissie Van Geel kwam verandering in dat beleid. De provincie besloot toen dat het aantal dieren teruggebracht moest worden. De herten werden afgeschoten en de konikpaarden zijn deels naar andere natuurgebieden gebracht, zoals Spanje. De Heckrunderen zijn ongemoeid gelaten.

Activisten
Tijdens de strenge winter van 2018 kwamen veel dieren om van de honger vanwege de strenge winter. Dat zorgde voor verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders. Dat leidde onder meer tot emotionele bijvoeracties van activisten aan de rand van het gebied. Ook werden boswachters bedreigd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel