Militaire radar strop voor Windplan Blauw en Groen

FLEVOLAND • Do 19 september 2019 | 9:38 • Donderdag 19 september 2019 | 9:38

Windplan Groen en Blauw kunnen niet gebouwd worden zolang in Nieuw Milligen (bij Apeldoorn) nog een militaire radar staat. Dat schrijft staatssecretaris Visser in een brief aan de Tweede Kamer. De windmolenparken bij Swifterbant en Dronten zullen de militaire radar te erg verstoren. Hierdoor zijn de metingen niet meer betrouwbaar, zo zegt de staatssecretaris.

De draaiende wieken kunnen voor foute meldingen zorgen. Ook kan ruis ontstaan, waardoor vliegtuigen en andere vliegende objecten slecht gespot kunnen worden. Moderne radarsystemen zijn wel beter afgesteld op dit soort problemen, maar helemaal verholpen zijn ze nog niet volgens de staatssecretaris. Daarom worden er eisen gesteld aan plannen voor hoge bouwwerken. Als ze de radarbeelden te erg verstoren gaan de bouwplannen niet door.

Dat is nu het geval met windplan Blauw en Groen. De problemen die de windmolens zullen veroorzaken, zijn niet op te lossen door bijvoorbeeld de windmolens anders te plaatsen. “Zolang er geen nieuwe radar in gebruik is genomen, is de radar in Nieuw Milligen echter essentieel voor de bewaking van het Nederlandse luchtruim en kunnen de windparken niet worden gerealiseerd”, aldus de staatssecretaris.

Uitspraak positief voor Ketelhaven
De uitspraak van de staatssecretaris is mogelijk een uitkomst voor de bewoners van Ketelhaven in de gemeente Dronten. Die hebben juist een noodkreet gestuurd aan minister Wiebes om de bouw van een deel van een nieuw windpark tegen te houden.

Radar moet vervangen worden
De militaire radar in Nieuw Milligen is aan vervanging toe. Volgens de staatssecretaris kan die niet op dezelfde plek vervangen worden. Het bouwwerk staat op een stuk laaggelegen grond en heeft daardoor een beperkt bereik voor laagvliegend verkeer. Toen de radar veertig jaar geleden neergezet werd, was dat nog geen probleem. Op dat moment werden mogelijke dreigingen vooral in de vorm van hoogvliegend verkeer verwacht. Nu wordt ook rekening gehouden met dreiging van laagvliegend verkeer. Een militaire radar op de huidige plek is daarom niet meer passend, aldus de staatssecretaris.

In het dorp Herwijnen is een goede plek voor de nieuwe radar (gemeente West Betuwe). Defensie heeft daar een stuk grond gekocht, maar de gemeente wil het bestemmingsplan daarvoor niet aanpassen. En dus kan de radar daar nog niet gebouwd worden. De staatssecretaris is nog op zoek naar een oplossing voor de situatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel