Windplan Groen hoopt in januari op uitsluitsel over radar
De initiatiefnemers van Windplan Groen hopen dat er in januari duidelijkheid komt over de plek van een radar van Defensie. Zo niet, dan moet het plan voor negentig windmolens in Oostelijk Flevoland on hold worden gezet.
Dat zegt Wim Luijkx van Windplan Groen. Hij reageert op het bericht dat de Tweede Kamer Defensie oproept om een alternatieve locatie te zoeken voor de militaire radar. De Kamer spreekt vanaf vier uur over de begroting van Defensie met minister Bijleveld en staatssecretaris Visser.
De molens van Windplan Groen blijken de huidige militaire radar in Nieuw Milligen bij Apeldoorn te kunnen verstoren. Daardoor zou militair vliegverkeer niet goed gevolgd kunnen worden.
Omdat de radar verouderd is en de locatie niet meer aan de huidige eisen voldoet, wilde Defensie de radar verplaatsen naar Herwijnen.
De gemeente en bewoners daar zijn tegen, omdat ze bang zijn voor gevolgen voor de volksgezondheid. Ze vrezen te veel straling, omdat er ook al een radar van het KNMI in hun buurt staat.
CDA-Kamerlid Martijn van Helvert heeft staatssecretaris Visser in een motie opgeroepen om een alternatief voor Herwijnen te zoeken. Hij noemt Gilze Rijen en Vrachelse Heide als optie, maar volgens hem zijn er meer plekken. Die heeft Defensie tot nu toe niet onderzocht.
De motie van het CDA werd mede ingediend door de ChristenUnie, PvdA en GroenLinks. Ook de PVV wil niet dat de radar in Herwijnen komt. De stemming volgt later.
Wachten op oplossing
Zolang er geen duidelijkheid is over Herwijnen en de huidige radar in Nieuw Milligen actief blijft, moet Windplan Groen wachten op een oplossing, zegt Wim Luijkx. De initiatiefnemers willen zich niet mengen in de discussie over de locatie van de radar. Wel moeten ze een verklaring van geen bedenkingen hebben van Defensie. Daarmee kunnen ze groen licht krijgen van investeerders.
Lukt dat niet in januari, dan wordt het heel lastig om in 2023 met de bouw van het windpark te beginnen, zegt Luijkx. Het plan zal dan in de koelkast belanden.
Aanvankelijk leek ook Windplan Zeewolde in Zuidelijk Flevoland de radar te hinderen, maar volgens recent onderzoek van TNO blijkt dat toch niet het geval.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Boer moet verplicht meewerken aan bouw windturbine op eigen land
SWIFTERBANT • Ma 30 november • Maandag 30 novemberEen akkerbouwer uit Swifterbant moet tegen wil en dank meewerken aan de bouw van twee windmolens in de buurt. Dat heeft de rechter beslist in een kort geding dat exploitant SwifterwinT had aangespannen...
-
Windplan Blauw kan doorgaan ondanks militaire radar
DRONTEN • Vr 20 november • Vrijdag 20 novemberNieuw onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat Windplan Blauw kan gaan bouwen, ook als de militaire radar bij Nieuw Milligen nog niet verplaatst is. Dat schrijft staatssecretaris Barbara Visser. Voor Windplan...
-
Boer voor de rechter om weigeren windmolen
SWIFTERBANT • Vr 13 november • Vrijdag 13 novemberEen akkerbouwer uit Swifterbant is voor de rechter gedaagd omdat hij weigert rechten op zijn grond af te staan voor een windmolen op zijn perceel. De boer is bang voor zijn gezondheid. In een overeenkomst...
recent nieuws
-
Voormalig dorpshuis Swifterbant vaak besmeurd en vervuild, daders onvindbaar
SWIFTERBANT • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariAfval, poep, etensresten en overlast: al geruime tijd hebben de gebruikers van het voormalig dorpshuis De Steiger in Swifterbant hier last van. Wie de verantwoordelijken zijn is niet duidelijk. De gebruikers...
-
Almeerder Abed nog enige Nederlander in Gaza die weg wil en dat niet kan
LELYSTAD • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariAlmeerder Abed al Attar is de enige Nederlander die nog tegen zijn wil vast zit in de Gazastrook. Dat meldt minister van Buitelandse Zaken Caspar Veldkamp. Volgens de minister wil Israël Abed niet laten...
-
2320 muskusratten gedood; waarom wordt het dier uitgeroeid in Flevoland?
FLEVOLAND • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariBestrijders hebben vorig jaar 2320 muskusratten gedood in Flevoland, dat is een kwart meer dan het jaar ervoor. Door vallen die in het water zijn gezet, worden ze gedood. Vervolgens worden de kadavers...