Weinig artsen MC Zuiderzee maken overstap naar St Jansdal

LELYSTAD • Ma 28 januari 2019 | 21:42 • Maandag 28 januari 2019 | 21:42

Van de ongeveer 80 artsen die bij de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord werkten, stapt maar een beperkt aantal over naar het St Jansdal. Tot nu toe heeft het ziekenhuis uit Harderwijk ongeveer tien specialisten een baan aangeboden. Dat terwijl becijferd is dat er 40 tot 45 voltijdsbanen voor artsen zijn.

De beslissing over welke specialisten worden overgenomen, wordt niet op centraal niveau genomen door het bestuur van het St Jansdal. De individuele vakgroepen bepalen of ze collega's uit Lelystad in dienst nemen. Binnen een vakgroep werken artsen binnen één discipline samen.

"We hadden echt gehoopt dat we meer zouden kunnen betekenen voor onze collega's"

— Carel Doreleijers, Vereniging Medisch Staf

"We hadden de hoop en verwachting dat het getal veel hoger zou zijn. We hadden echt gehoopt dat we meer zouden kunnen betekenen voor onze collega's uit Lelystad," zegt Carel Doreleijers van het St Jansdal. Doreleijers is voorzitter van de Vereniging Medisch Staf, waarin de vakgroepen zijn vertegenwoordigd. Hij schat dat het aantal van tien nog iets zal toenemen en dat uiteindelijk zo'n 15 artsen van het MC Zuiderzee de overstap kunnen maken.

Van hogerhand opleggen dat vakgroepen mensen van het failliete ziekenhuis overnemen, wil het St Jansdal niet. "Dan zou je terecht kunnen komen in een situatie zoals die vaak speelt in fusieziekenhuizen. Daar worden gedwongen vakgroepen bij elkaar gezet." Volgens Doreleijers zijn er voorbeelden te over waarbij een gedwongen samenvoeging eindigt in 'eindeloos lang onderling geruzie.' Dat gaat volgens hem uiteindelijk ten koste van de zorg aan patiënten.

Chemie ontbreekt
Aarzeling om mensen uit Lelystad aan te nemen is er bijvoorbeeld omdat vakgroepen de indruk hebben dat de chemie ontbreekt. "Je bent heel erg op elkaar aangewezen", zegt Doreleijers. "Je moet alles met elkaar kunnen bespreken." Dat er vaak geen 'klik' is tussen de mensen wil volgens Doreleijers niet zeggen dat de artsen uit Lelystad geen goede specialisten zijn.

Terughoudendheid is er ook omdat artsen bij overname meteen een vast dienstverband moeten krijgen. De gebruikelijke proefperiode is onmogelijk omdat het gaat om overname uit een faillissement.

Overgangsperiode valt tegen
De zorg in het ziekenhuis in Lelystad valt tot 1 maart nog onder de verantwoordelijkheid van de curator. De hoop was dat de overgangsperiode gebruikt kon worden om artsen in Harderwijk te laten 'proefdraaien.' Dat is niet goed uit de verf gekomen, vertelt Doreleijers. "Dat heeft ermee te maken dat de productie in Lelystad tijdens de overgangsfase hoger was dan verwacht, waardoor ze in Lelystad de mensen zelf nodig hadden. Daardoor was er niet of nauwelijks ruimte om die mensen voor een proefperiode uit te lenen aan ons ziekenhuis."

Personeelstekort
Met nog een maand te gaan totdat het St Jansdal de zorg in Lelystad overneemt, bestaat het risico dat er straks te weinig artsen zijn. Het St Jansdal is dan genoodzaakt om waarnemers in te zetten.

Een andere tijdelijke oplossing ligt mogelijk bij de curator. Die heeft aangeboden om artsen nog een tijd in dienst te houden en dan te detacheren bij het St Jansdal. Dat betekent dat die artsen wel voor het St Jansdal kunnen werken, maar geen vast dienstverband hebben. Op die manier wordt alsnog een periode gecreëerd waarin gekeken kan worden of het samenwerken bevalt.

Totaalplaatje
In totaal heeft het St Jansdal 340 fte aan medisch specialisten en ander personeel nodig, is becijferd. Aangezien er ook in deeltijd wordt gewerkt, zal het totale aantal mensen dat aangenomen wordt rond de 400 komen te liggen. Ten tijde van het faillissement waren er bij de MC IJsselmeerziekenhuizen 1056 mensen in dienst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel