Eerder acute hulp bij verwarde personen
De vele instanties die in Lelystad betrokken zijn bij patiënten met psychische problemen, gaan nauwer samenwerken. Op die manier willen ze er eerder bij zijn als acute hulp nodig is bij mensen die in de knoop zitten.
Gemeente, zorginstellingen, woningverhuurders en welzijnswerkers moeten nog groeien in de verantwoordelijkheid die ze hebben gekregen nu de geestelijke gezondheidszorg steeds minder in instellingen wordt gegeven, maar bij de patiënten thuis.
'Instanties doen te weinig'
Omroep Flevoland sprak een groot aantal bestuurders en hulpverleners naar aanleiding van zorgen in een Lelystadse wijk over een patiënt die in zijn omgeving paniek veroorzaakt. Ze zijn het er over eens dat de hulpverlening in deze gevallen moet verbeteren.
Buren en familie zeggen dat de betrokken instanties weinig doen als patiënten een gevaar zijn voor zichzelf en hun omgeving. Door beter samen te werken moet er in de woorden van wethouder Nelly den Os rond iedere patiënt een 'sluitend netwerk' komen van hulpverleners. "Niet alleen voor de veiligheid van die persoon zelf, maar ook voor zijn omgeving."
Gestommel of geschreeuw
Door de nieuwe aanpak (ggz in de wijk) moet de hulpverlening beter zichtbaar en bereikbaar zijn. Dat gebeurt volgens Van Os onder andere met contactpersonen die 24 uur per dag bereikbaar zijn. “Die je kunt bellen als je gestommel of geschreeuw hoort, ook al is het ‘s nachts.”
Onderdeel van de samenwerking is dat kwartiermakers de wijk in gaan om met bezorgde bewoners te praten. "Door voorlichting te geven hopen we angst over overlastgevers weg te nemen", zegt Saskia Meulenberg van Stichting Welzijn Lelystad.
Ander gedrag is eng
Ook wordt geprobeerd om bewoners met die persoon in contact te brengen. Meulenberg: "Vaak vinden mensen het eng als iemand zich anders gedraagt en weten ze niet hoe ze daarmee om moeten gaan."
Afgesproken is dat hulpverleners in de toekomst snel ter plaatse zijn. Binnen een uur bij acute meldingen en binnen 24 uur als het minder dringend is.
Het meldpunt is op werkdagen tijdens kantooruren bereikbaar op 088-0029915.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Problemen bij aanpak overlast psychische patiënten
FLEVOLAND • Wo 21 november • Woensdag 21 novemberJe zult maar in de buurt wonen van iemand die overlast veroorzaakt omdat hij geestelijk ziek is. Zoals Pascal en Richard in Lelystad, die zich geen raad weten met hun buurman die geregeld de weg kwijt...
-
Buren en moeder verwarde man zijn radeloos
LELYSTAD • Di 20 november • Dinsdag 20 novemberPascal durft zijn voordeur niet open te doen als zijn verwarde buurman thuis is. Ook Richard, die in dezelfde straat in Lelystad woont, is af en toe bang. "We zijn drie keer naar buiten geroepen omdat...
recent nieuws
-
Nieuwe inzamelingsactie voor Abed, die ondanks pogingen nog steeds vastzit in Gaza
ALMERE • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberDe situatie van de Almeerse Abed, die al sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Palestina vastzit in de Gazastrook, is nog steeds uitzichtloos. Even was er hoop op een reddingsactie vorige wee...
-
Flevoland is rijk aan paddenstoelen: 'Ze hebben iets magisch'
ZEEWOLDE • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberJudasoren, het muizenstaartje en de schubbige boschampignon, je kunt ze vinden in de bossen van Flevoland. De deelnemers aan de basiscursus paddenstoelen van IVN kregen ze zaterdagochtend allemaal te...
-
Nieuwe locatie KNRM geopend, oud-schipper in zonnetje gezet
LELYSTAD • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberDe nieuwe locatie van de reddingswerkers van de KNRM in Lelystad is zaterdag officieel geopend. De burgemeester en de wethouder onthulden een informatiebord en de nieuwe naam van de brug die naar het...