Buren en moeder verwarde man zijn radeloos
Pascal durft zijn voordeur niet open te doen als zijn verwarde buurman thuis is. Ook Richard, die in dezelfde straat in Lelystad woont, is af en toe bang. "We zijn drie keer naar buiten geroepen omdat er gevaar was voor explosie", zegt Richard.
Mensen met psychische problemen worden tegenwoordig minder snel opgenomen. Ze worden zo veel mogelijk thuis behandeld. Wat zijn de gevolgen voor de omgeving van de patiënt? Omroep Flevoland zoekt deze week naar een antwoord.
De buurman van Pascal en Richard wordt geregeld opgenomen in een GGZ-instelling. Als het thuis echt niet meer kan, is hij een tijdje weg. Pascal en Richard halen dan opgelucht adem.
Hopen dat hij niet het gas aan zet
Maar als de patiënt weer thuis is, zijn de problemen terug. Pascal en Richard denken dat ze hem weer laten gaan zonder dat hij echt behandeld is. "Ik heb bij allerlei instanties aan de bel getrokken", zegt Pascal. "Maar eigenlijk is er niets ondernomen."
De buurt is bang dat het een keer helemaal misgaat. Richard: "Steeds als hij terugkomt, hoop je maar dat hij niet weer het gas aan zet. We zijn ons er van bewust dat het eens gaat gebeuren".
'Hij wil niet onder de mensen'
De moeder van de patiënt weet het ook niet meer. "Hij wil niet onder de mensen zijn en zelfs niet vissen." Ze vindt het zielig voor de buren dat haar zoon zo veel zorgen geeft. "Het is een hele lieve jongen."
Net als Pascal en Richard voelt de moeder zich niet gehoord door de instanties. "De medicatie helpt niet, maar ze willen het niet afbouwen. Het is een negatieve cirkel. De walking dead noem ik dat."
In Lelystad zijn dertig gevallen bekend
Op meer plaatsen zitten bewoners in de zorgen omdat ze in hun omgeving mensen hebben die in de war zijn. In Lelystad zijn dertig gevallen bekend, maar niet duidelijk is hoeveel het er echt zijn. Woensdag en donderdag laten we de instanties aan het woord over de vraag wat zij kunnen doen en waar ze tegenaan lopen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Eerder acute hulp bij verwarde personen
LELYSTAD • Do 22 november • Donderdag 22 novemberDe vele instanties die in Lelystad betrokken zijn bij patiënten met psychische problemen, gaan nauwer samenwerken. Op die manier willen ze er eerder bij zijn als acute hulp nodig is bij mensen die in
-
Problemen bij aanpak overlast psychische patiënten
FLEVOLAND • Wo 21 november • Woensdag 21 novemberJe zult maar in de buurt wonen van iemand die overlast veroorzaakt omdat hij geestelijk ziek is. Zoals Pascal en Richard in Lelystad, die zich geen raad weten met hun buurman die geregeld de weg kwijt
recent nieuws
-
Politie vindt vuurwapen bij huiszoeking 17-jarige Lelystedeling
LELYSTAD • Vr 10 januari • Vrijdag 10 januariEen jongen uit Lelystad is aangehouden voor het bezit van een vuurwapen. Dat meldt de politie. Het gaat om een Lelystedeling van 17 jaar. De aanhouding was woensdag. De politie deed onderzoek naar de
-
Provincie kan nog niemand vinden die onderzoek grote grazers Oostvaardersplassen kan doen
FLEVOLAND • Vr 10 januari • Vrijdag 10 januariHet lukt waarschijnlijk deze winter niet om een onderzoek te doen naar het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. De provincie heeft nog geen bureau kunnen contracteren dat het onderzo
-
Flevolanders maken zich het minst zorgen over extreem weer
FLEVOLAND • Vr 10 januari • Vrijdag 10 januariInwoners van Flevoland maken zich het minste zorgen over extreem weer in hun woonomgeving, vergeleken met andere provincies. Dit blijkt uit een enquête van ANP en Kieskompas. Terwijl landelijk 56 proc