Verdachte lijkt van aardbodem verdwenen: zaak rond stalking en oplichting uitgesteld

LELYSTAD • Wo 24 april 2024 | 13:10 • Woensdag 24 april 2024 | 13:10

Een 20-jarige man uit Lelystad lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Daarom kon zijn rechtszaak over stalking dinsdag niet doorgaan. De man zou zijn ex-partner twee jaar geleden het leven zuur hebben gemaakt.

Hij zou haar hebben gestalkt, mishandeld en hebben gedwongen om geen aangifte tegen hem te doen. Anders zou hij seksueel getinte filmpjes van haar openbaar maken. Maar er speelt meer, ook in de Noordoostpolder.

De stalking duurde een maand of vier, stelt de officier van justitie. De man stuurde de vrouw meerdere berichtjes via de telefoon, belde haar ook en zocht haar op bij de woning van haar ouders en op haar werk.

Contact met familie en collega's
Hij zocht bovendien contact met haar via social media en benaderde haar vrienden, collega’s en familie, zo staat in de aanklacht te lezen.

In de periode daarvoor zou hij haar hebben mishandeld, toen ze nog een relatie hadden. De vrouw werd volgens de aanklager bij haar keel gegrepen, kreeg klappen en schoppen en de Lelystedeling zou de vlam van een aansteker tegen haar arm en hand hebben gehouden. Hij pikte ook haar telefoon in.

Beledigingen op Facebook
De man plaatste na hun relatie een bericht op Facebook waarin hij zijn ex en haar familie uitmaakte voor racisten. Een familielid van de vrouw werd volgens de dagvaarding ook uitgescholden voor 'kankermoeder'.

En hij zou zijn ex vervolgens hebben gedwongen om geen aangifte tegen hem te doen.

Veel andere feiten
De Lelystedeling was ten tijde van de gebeurtenissen nog maar net volwassen. En met de zaken rond zijn ex, houdt de lijst met aanklachten niet op.

Hij zou ook nog een ambtenaar 'sukkel' hebben genoemd. En in Emmeloord, Ens en Marknesse zou hij voor in totaal ruim 20.000 euro mensen hebben opgelicht door zich voor te doen als bankmedewerker, stelt de officier.

Nog eens ruim 20.000 euro maakte hij volgens de aanklacht buit in Grootebroek, Halsteren en Dinteloord, waar hij pinde met een pinpas en pincode die niet van hem waren. En dan zou hij ook nog eens in coke en heroïne hebben gehandeld.

Spoorloos
De behoorlijk grote rechtszaak tegen de man zou dinsdag worden afgehandeld, maar dat ging niet door. Het Openbaar Ministerie (OM) weet namelijk niet waar de Lelystedeling uithangt.

De rechtbank besloot om zo snel mogelijk een tussentijdse regiezitting in te plannen, om het vervolg van de zaak te bespreken met in ieder geval zijn advocaat. Mocht hij onvindbaar blijven, dan zal de zaak zonder hem worden afgehandeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel