Man die zeven mensen stak in supermarkt C1000 krijgt jaar langer tbs

EMMELOORD • Ma 22 april 2024 | 16:11 • Maandag 22 april 2024 | 16:11

De 46-jarige R.S. die in 2006 zeven mensen met een mes stak in de C1000 aan de Europalaan in Emmeloord, krijgt nog een jaar langer tbs met dwangverpleging. Dat heeft de rechtbank in Lelystad maandag beslist. De man vroeg twee weken terug om een verlenging van een halfjaar, zodat hij zo snel mogelijk "een normaal leven" kan beginnen.

S. heeft er inmiddels achttien jaar tbs met dwangverpleging op zitten. Hij lijdt volgens deskundigen aan schizofrenie en hij kampte tijdens het incident ook met waanbeelden en een verslaving.

Tijdens het tbs-traject ging het af en toe mis met hem. Na overplaatsing van de tbs-kliniek naar een wat vrijere afdeling, gebruikte hij alcohol en wiet en bedreigde een psychiater.

Proefverlof
Maar inmiddels gaat het stukken beter met hem, bevestigde een deskundige twee weken terug in de Lelystadse rechtbank. "Hij heeft de kliniek al een tijd verlaten voor proefverlof en we hebben echt positieve ontwikkelingen gezien bij hem. Maar hij is pas twee weken geleden verhuisd naar Lelystad en daarom moeten we een pas op de plaats maken", zei zij.

S. woont nu begeleid in de provinciehoofdstad. "Dat betekent dat de begeleiding op zijn nieuwe plek nu eerst moet worden bestendigd. Dat is voor hem al heftig genoeg. Als hij nu ook nog eens op eigen benen moet gaan staan, is dat te veel."

'Ik ben veranderd'
De oud-Emmeloorder was daar zelf veel optimistischer over. "Ik was toen 29 en ben nu bijna vijftig. Ik ben veranderd. Achttien jaar is een hele lange tijd. Ik heb ook al negen jaar geen alcohol en drugs gebruikt."

De officier eiste op basis van het advies van de deskundigen een verlenging van de tbs met een jaar. En daar was de rechtbank het mee eens. Daarna kan worden bekeken of hij in aanmerking komt voor een beëindiging.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel