Zorggroep verliest hoger beroep over transitievergoeding

NOORDOOSTPOLDER • Di 13 maart 2018 | 15:26 • Dinsdag 13 maart 2018 | 15:26

Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) moet toch een zogeheten transitievergoeding betalen aan 122 ontslagen werknemers. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag bepaald.

ZONL was in hoger beroep gegaan tegen het besluit van de rechtbank. De kantonrechter in Zwolle bepaalde vorig jaar dat de zorggroep 1,1 miljoen euro moest betalen aan 122 huishoudelijk hulpen die ontslagen zijn. ZONL ging in beroep maar ook het gerechtshof bepaalde dat vergoeding betaald moet worden. 

Wel of geen recht op een ontslagvergoeding?


De zorginstelling, die werkzaam is in onder meer Noordoostpolder en Urk, kondigde begin 2016 aan te stoppen met hulp in de huishouding. ZONL zag zich tot een reorganisatie genoodzaakt. Er kwam minder geld binnen doordat gemeenten minder zorg inkochten. Ruim tweehonderd thuishulpen verloren hierdoor hun baan.

Werknemers die minimaal twee jaar in dienst zijn en worden ontslagen, hebben volgens de cao recht op een zogeheten transitievergoeding. Dat geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor scholing om makkelijker aan een andere baan te komen. Omdat een groot deel van de ontslagen medewerkers per januari 2017 aan het werk ging bij zorgaanbieder PGVZ, meende Zorggroep Oude en Nieuwe Land dat er sprake is van 'overgang van onderneming'.

Medewerkers moesten solliciteren


Volgens de medewerkers is dit onjuist. Zij stellen dat zij waren ontslagen voordat duidelijk was of zij bij de nieuwe zorgaanbieder aan de slag konden. Ook moesten ze bij PGVZ solliciteren. Bovendien was het niet altijd mogelijk om evenveel uren te blijven werken. 

'Dit is niet de bedoeling'


Frank Kodden van ZONL is teleurgesteld. "De uitspraak gaat naar onze mening in tegen de bedoeling en achtergrond van de transitievergoeding. Dit raakt de gehele branche, omdat bij wisseling van contracten na een aanbesteding deze situatie zich kan herhalen. We ervaren dit als een niet goed afgehechte afspraak in de cao. We zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid dit onbedoelde effect in de cao onder de aandacht te blijven brengen van brancheorganisaties en beleidsmakers."

Zorggroep Oude en Nieuwe Land gaat de vergoeding, die 1,3 miljoen euro zou bedragen, wel betalen. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel