Ook laatste wijken krijgen ondergrondse containers

LELYSTAD • Vr 26 april 2024 | 7:33 • Vrijdag 26 april 2024 | 7:33

Drie jaar nadat het project noodgedwongen was gestopt, gaat de gemeente Lelystad weer verder met het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers. De laatste twee stadsdelen moeten voor het einde van het jaar zijn voorzien van de containers.

In november 2021 kwam de leverancier van de containers in problemen en ging kort daarna failliet. Ook de coronacrisis zorgde voor oponthoud, terwijl de gemeente nog een nieuw contract moest afsluiten met afvalverwerker HVC. Dat is nu allemaal geregeld.

Als de gemeenteraad een krediet van 800.000 euro beschikbaar stelt, gaat de gemeente de inwoners informeren in wijken aan de Oost en Zuidzijde van Lelystad. Het gaat om onder meer de Atolwijk, Archipel, Beukenhof, Wold en Zuiderzeewijk, plus de Botter, Tjalk, Hofstede en Wijngaard.

Om hoeveel containers gaat het?
In de wijken komen totaal 130 ondergrondse containers. Voor 58 plekken kunnen buurtbewoners opnieuw zienswijzen indienen over de voorgestelde plekken. Sinds 2021 zijn er op die plaatsen zaken veranderd door groot onderhoud of de aanleg van nieuwe kabels. Daardoor is het gerechtvaardigd dat de bewoners zich opnieuw kunnen uitspreken, zegt de gemeente.

Na behandeling van de zienswijzen worden de definitieve vastgesteld en kunnen de containers worden geplaatst. Eerder leidde de discussie over plekken tot diverse rechtszaken, tot aan de Raad van State aan toe.

10 procent minder afval
Het is niet de bedoeling dat de discussie over ondergronds inzamelen weer opnieuw gaat beginnen, zegt verantwoordelijk wethouder Sjaak Kruis.

De methode bestaat al in drie andere stadsdelen en heeft daar volgens de wethouder er toe geleid dat bewoners 10 procent minder restafval aanbieden. Plastic en drankkartons, papier en groente-, fruit- en tuinafval moeten bewoners in hun eigen kliko's aan huis stoppen.

Het ondergronds inzamelen heeft er wel toe geleid dat er rond de containers vaak grof afval wordt gedumpt. Dat gedrag is maar moeilijk uit te bannen, erkent Kruis.

De gemeente en HVC reageren hier op door dagelijks inspectierondes langs de ondergrondse containers te maken en ze direct te legen, zodra een container aangeeft dat hij vol raakt. Bovendien kunnen Lelystedelingen hun grofvuil gratis laten ophalen, zodat dumpen niet nodig zou hoeven zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel