Coach uit Almere apetrots op bijzondere prestatie van zijn pupil, 'Wauw wat gebeurt hier?'

ALMERE • Wo 28 augustus 2024 | 16:12 • Woensdag 28 augustus 2024 | 16:12

Trots zijn ze bij de Flevo Phantoms in Almere op de prestaties van oud-speler Thomas Odukoya. Dinsdagavond werd bekend dat de 24-jarige Almeerder een plek heeft bemachtigd in de NFL.

Ronald Callenbach, coach en voorzitter van de Flevo Phantoms, heeft Odukoya als 15-jarige jongen bij de club zien binnenkomen. Op dat moment sprong hij er nog niet direct uit.

"Het was een jongen die helemaal niks van het spelletje snapte, zoals menig Nederlander", zegt Callenbach. Dat veranderde snel toen de gamende tiener ook naar de sportschool ging. "Toen groeide hij heel snel en werd hij groot en sterk."

Een hart voor de sport bracht Odukoya vervolgens naar een hoger niveau. "Hij werd echt verliefd op het spelletje en uiteindelijk besloot hij toch de stap te maken om naar Amerika te gaan." Slechts drie jaar heeft Thomas Odukoya in Almere gespeeld. Toch is het contact tussen Callenbach en Odukoya altijd gebleven.

Tennessee Titans
Dinsdagavond werden de 53 spelers gekozen waarmee de Tennessee Titans komend seizoen spelen. Die verkiezing volgde Ronald via app-contact met de moeder van de sporter. "In eerste instantie kreeg ik een berichtje dat hij er niet bij zat, want het ging eigenlijk op een aparte manier hoe hij uiteindelijk is gekozen."

"Drie kwartier later kreeg ik een appje van zijn moeder dat hij erbij zit. Toen dacht ik, wauw, wat gebeurt hier allemaal?" Callenbach heeft Thomas Odukoya zelf ook nog telefonisch gesproken. "Ik heb hem gezegd dat ik super trots op hem ben."

Coach Callenbach

Veel offers
Callenbach zegt dat de jaren in Amerika geen makkelijke periode is geweest voor zijn pupil. Hij geeft aan dat Odukoya veel offers heeft gemaakt om de top te halen, maar dat hij in de afgelopen jaren ook meerdere malen geteisterd is door blessureleed. "En dan is Almere opeens heel ver weg."

Na enkele jaren is Odukoya uiteindelijk terechtgekomen bij de Tennessee Titans, waar hij drie jaar de tijd kreeg om zich te bewijzen. Callenbach zegt dat in Almere de basis is gelegd voor Odukoya en dat de Flevo Phantoms hem een zetje in de rug hebben gegeven, maar dat hij in Amerika de speler is geworden die hij nu is. "En dat heeft hij echt zelf gedaan."

"Het is een harde werker, heeft discipline en is een teamspeler." Callenbach omschrijft hem ook als een slimme jongen die het spel snapt. "Daarom zou hij in eerdere jaren ook zijn aangewezen als aanvoerder."

Moeilijke positie
De positie waarop de Almeerder speelt is 'Tight End'. Volgens Callenbach een moeilijke positie, waarbij je als allrounder verschillende technieken combineert. "Dan sta je op de offensive lijn. Je bent in de aanval en dan mag je ook vangen en blokken. Het is een ingewikkelde positie om te spelen."

Callenbach gaat ervan uit dat Odukoya dit seizoen ook aan spelen toekomt, maar benadrukt dat er veel concurrentie is op zijn positie. "Normaal gesproken heeft een team drie, hooguit vier spelers die op tight end spelen, maar bij de Tennessee Titans hebben ze vijf spelers op die positie." Maar het blokken wat Odukoya doet is volgens zijn oud-coach fantastisch.

In het clubhuis van de Flevo Phantoms is hun ster straks ook zichtbaar aanwezig. "We hebben een shirt met zijn handtekening erop. Die moet nog ingelijst worden en dat gaat zeker in het clubhuis komen."

Reactie van moeder
Ook de moeder van Thomas Odukoya is om een reactie gevraagd. Zij laat weten een waanzinnig trotse mama te zijn. Omdat de grote mediabelangstelling haar overweldigt, wil ze verder niet reageren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel