Almeerder geselecteerd voor Amerikaanse NFL, eerste Nederlander sinds 24 jaar

ALMERE • Wo 28 augustus 2024 | 11:17 • Woensdag 28 augustus 2024 | 11:17

Almeerder Thomas Odukoya heeft een felbegeerde plek bemachtigd in de NFL, de belangrijkste competitie in het American Football. 24 jaar geleden werd er voor het laatst een Nederlandse speler geselecteerd.

De 27-jarige sporter kreeg dinsdag te horen dat hij deel uitmaakt van de 53 spelers waarmee zijn team, de Tennessee Titans, het seizoen ingaat. "Ik dacht eigenlijk dat ik gecut zou worden", vertelt een opgetogen Odukoya telefonisch aan de NOS.

Odukoya moest naar een kamer in het trainingscomplex komen, net als de afgelopen twee jaar. De vorige keren kreeg hij van de coach en general manager te horen dat hij de selectie niet had gehaald. Odukoya zegt dat het gesprek nu op ongeveer dezelfde manier begon.

Stiekem gefilmd
"'Dit is een moeilijke dag', zeiden ze, 'want we moeten veel heel goede spelers wegsturen. En toen: 'Maar dat is bij jou niet het geval'. Man, ik had het niet meer. En toen wezen ze naar boven, naar een verstopte GoPro-camera om mijn reactie te filmen."

Odukoya is al twee jaar verbonden aan de Tennessee Titans via het zogenaamde International Player Pathway-programma, dat als doel heeft om meer internationale spelers te laten doorstromen naar de NFL. Via deze constructie hebben spelers drie jaar de tijd om door te dringen tot de NFL en een volwaardig profcontract te tekenen.

Flevo Phantoms
Odukoya begon op zijn vijftiende met American Football bij de Flevo Phantoms in Almere. Daarna maakte hij naam als ‘tight end’ in het Amerikaanse college football bij Eastern Michigan University.

Deze positie vereist dat hij sterk genoeg is om tegenstanders te blokkeren, maar in andere situaties geldt hij ook als aanspeelpunt van de quarterback voor vaak korte passes.

Het NFL-seizoen begint voor zijn team op 8 september met een uitwedstrijd tegen de Chicago Bears.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel