63-jarige 'helderziende' zou schuldig zijn aan mensenhandel, mishandeling en poging tot doodslag

ALMERE • Za 15 februari 2025 | 11:38 • Zaterdag 15 februari 2025 | 11:38

“Absoluut niet waar”, zei Marion K. uit Almere vrijdag keer op keer als de rechter een van de verdenkingen opnoemde. En er zijn er nogal wat: mensenhandel, mishandeling, gijzeling en zelfs een poging tot doodslag. De 63-jarige vrouw deed zich volgens de officier van justitie voor als helderziende die trauma’s kon oplossen en de vrouwen met wie ze een relatie kreeg kon helpen met het opschonen van ‘negatieve energieën’.

Onderbrekingen, huilbuien en woede-uitbarstingen door de verdachte kenmerkten de dag. Herhaaldelijk probeerden rechters haar beschuldigingen voor te houden, waarop K. lang uitweidde over compleet andere situaties. Ook in eerdere zittingen rond de zaak probeerde ze de rechtsgang naar haar hand te zetten.

“Hoe is het mogelijk dat intelligente en sociale vrouwen met een goede baan in een web van isolatie en geweld verstrikt raken?” Die vraag stelde de officier van justitie vrijdag na een lange zittingsdag rondom de verdenkingen tegen de ‘helderziende’.

'Slavernij'
Een van de slachtoffers omschreef het handelen van K. als ‘het diepe verraad van de liefde’, toen ze gebruik maakte van haar spreekrecht. Ze beschreef de ‘constante dreiging van geweld’ die ze ervaarde in de periode dat ze een relatie had met de verdachte. Aan K. is dan ook dwang en uitbuiting voor een periode van 16 jaar tenlastegelegd. “Slavernij”, volgens de aanklager.

Zo werd de mond van het slachtoffer dichtgeplakt, werd ze keihard in haar gezicht geslagen, aan haar haren van de trap getrokken, totaal geïsoleerd, altijd opgejaagd en was er een eindeloze lijst met taken die gekenmerkt werd door strakke deadlines en dreigende lijfstraffen, vertelde zij de rechtbank.

Ex-partner ook mishandeld
Ondertussen had K. ook nog steeds een eerdere partner in de tang, vertelde die even later in de Lelystadse rechtszaal. Zij werd in september 2021 een week in een huis vastgehouden, vertelt ze. “Ik ben daar emotioneel en fysiek mishandeld, die week was de ergste uit mijn leven.”

En zij had al een lange geschiedenis met K., want in oktober 1996 was er een voorval met een aardappelschilmesje. Daarmee zou ze gestoken zijn door K. en als gevolg daarvan een klaplong hebben opgelopen.

Ook was ze de drager van een zoon die in 2002 geboren werd. Daarmee heeft ze geen contact, omdat die bij haar ex K. woont. Zij zit overigens vast sinds december 2022.

'Zoon ook mishandeld'
Die zoon is ook slachtoffer, volgens de beide vrouwen die aangifte deden tegen K. “Ik hoop dat ik ooit normaal contact met hem krijg”, sprak een van hen uit tijdens haar spreekrecht. Ook de officier van justitie ziet de zoon als slachtoffer. “Hij gaf tijdens een verhoor al antwoord op de vraag voordat de vraag was gesteld.”

Maar het zit allemaal anders, volgens K. “Mijn zoon en ik zijn zelf slachtoffer. Ik ben jarenlang misbruikt op alle mogelijke manieren”, verklaarde ze al in het begin van de zittingsdag. Dat statement herhaalde ze regelmatig.

Patroon
De aanklager gelooft daar alleen niks van. Die acht K. schuldig aan mensenhandel, mishandeling, dwang, vrijheidsberoving en poging tot doodslag. Mede omdat er voor de twee vrouwen die aangifte deden bij K. ook al sprake was van ontspoorde relaties.

Zeker twee vrouwen zouden een ‘gewelddadige’ relatie met haar hebben gehad en ook een derde vrouw omschrijft de relatie als ‘heftig’. Dat zou al in de jaren ’80 zijn begonnen. Daarom ziet de officier er dan ook een patroon in. “Excessieve controle. Haar gedrag van vandaag hier in de rechtszaal is wat ze altijd al vertoonde.”

Zij wil K. voor tien jaar achter slot en grendel hebben, waar de ruim twee jaar die ze nu al vastzit vanaf getrokken zouden worden. Na die straf zou TBS met dwangverpleging moeten volgen. Bij K., die aan geen enkel psychologisch onderzoek medewerking verleende, is een persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken vastgesteld na observatie in het Pieter Baan Centrum.

Tonnen aan schadeclaims
Ook wil de officier de ingediende schadeclaims van beide slachtoffers volledig toewijzen. Voor het ene slachtoffer gaat dat om een totaalbedrag van 151.875,50 euro, bij de andere 818.966 euro.

De advocaat van K. bepleitte vrijspraak, omdat volgens hem de verklaringen niet altijd op elkaar aansluiten en er voor meerdere periodes geen getuigen zijn die de verklaringen ondersteunen. Dat levert volgens hem te weinig bewijs op. Ook wijst hij erop dat K. een blanco strafblad heeft.

De uitspraak van de rechtbank volgt op 21 maart.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel