Zeewolde wil geen oefengebied voor kleine vliegtuigen in Zuidlob

ZEEWOLDE • Do 20 februari 2025 | 15:17 • Donderdag 20 februari 2025 | 15:17

De gemeente Zeewolde is tegen de verplaatsing van het oefengebied voor nood- en voorzorgslandingen van Oosterwold naar de Zuidlob. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil deze verplaatsing doen vanwege de ontwikkelingen in Oosterwold, maar Zeewolde vindt het nieuwe gebied niet geschikt.

In een oefengebied voor nood- en voorzorgslandingen wordt met kleine vliegtuigen vanuit de burgerluchtvaart geoefend. Er wordt niet daadwerkelijk geland, maar gedaald tot maximaal 30 meter boven de grond.

Het huidige gebied dat op de grens ligt van Zeewolde en Almere is volgens het ministerie geen handige locatie meer om veilig te kunnen oefenen. Dit vanwege de uitbreiding van Oosterwold en de bestaande windmolens. Het ministerie heeft het gebied tussen De N305, N301, het Eemmeer en het Hulkensteinse bos nu op het oog. Daarbinnen heeft het ministerie drie plekken uitgezocht waar gevlogen kan worden.

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Geen meerwaarde
Zeewolde heeft daar zo zijn bedenkingen bij, blijkt uit een formele reactie van het gemeentebestuur. Sowieso vindt de gemeente het geen meerwaarde om het huidige gebied op te heffen, omdat de windmolens die daar staan in 2026 weggehaald moeten worden en dan geen beperking meer vormen.

Ook is het volgens Zeewolde niet de bedoeling dat het huidige gebied een reguliere woonwijk wordt, dus is het volgens Zeewolde niet nodig om het oefengebied weg te halen.

Volgens de gemeente zijn diverse zaken niet onderzocht, zoals geluid, stikstof en de effecten van uitstoot op biologische landbouw. En dat verbaasde de gemeente. Volgens Zeewolde was beter onderzoek niet alleen goed voor een beter beeld van de impact van de verplaatsing, maar moeten particuliere of zakelijke initiatiefnemers al deze onderzoeken ook aanleveren als zij iets voor elkaar willen krijgen.

Ook hadden de betrokken belanghebbenden beter geïnformeerd kunnen worden als er meer onderzoek gedaan was. "Vanuit ons perspectief is het onredelijk dat o.a. onze inwoners, ondernemers en recreanten op deze manier worden geconfronteerd met een bron van overlast die bovendien op geen enkele wijze begrensd is."

Andere bezwaren
Maar de gemeente heeft ook zo zijn bedenkingen rondom de drie nieuwe locaties. Binnen twee van de drie plekken liggen veel veehouderijen. Het ministerie heeft aangegeven dat er bij een oefening een plek uitgezocht wordt waar geen vee aanwezig is, maar volgens Zeewolde is het vanuit de lucht lastig te zien of dieren bijvoorbeeld in een schuur of onder een overkapping staan.

Het ministerie wil vooral oefenen bij mooi weer, maar dat zijn juist ook de momenten waarop de dieren buiten zijn. "Dieren kunnen snel van streek raken als zij worden verstoord. Een vliegtuig op 30 meter hoogte zien wij als een verstoring die negatief effect zal hebben op het welzijn van de dieren daarmee ook een negatief effect op de bedrijfsvoering van de bedrijven in dit gebied."

In gebied C ligt voornamelijk landbouwgrond, dus op het eerste gezicht lijkt dat geen probleem te vormen. Maar hier gaat het juist om de oergronden van Zeewolde, waar sinds het ontstaan van het dorp aan biologische landbouw gedaan wordt. Volgens Zeewolde daarom geen goede plek.

Natuur en windmolens
In de gebieden liggen bovendien diverse bijzondere natuurgebieden, zoals het Gruttoveld, het Gorzenveld en het Winkelse Zand. Daar leven diverse beschermde vogels en bijzondere insecten.

Daarnaast is aangegeven dat de vliegtuigen 600 meter uit de buurt van de windmolens moeten blijven, maar twee van de drie gebieden zijn dan volgens Zeewolde te krap. Zo komen vliegtuigen te dicht bij woningen in de buurt. Ook komt vrijkomende stikstof in gebied A dan vrijwel direct in het Eemmeer terecht, zegt Zeewolde.

Bovendien zijn er ook diverse recreatieplekken te vinden in de gebieden. Dalende vliegtuigen zouden daar volgens Zeewolde een negatief effect op hebben.

De gemeente gaat - na goedkeuring van de raad - al deze punten in een formele reactie naar het ministerie sturen. De minister van Infrastructuur en Waterstaat moet uiteindelijk beslissen of het gebied inderdaad naar de Zuidlob verhuist, of niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel