Fietsenmakers en garagemedewerkers gaan 24 uur staken
Wie vrijdag naar een fietsenzaak, autobedrijf of caravandealer in Flevoland gaat, kan stuiten op een dichte deur of minder snelle service door een 24-uurs staking. Dat kondigen vakbonden CNV en FNV aan. Die hebben personeel opgeroepen te gaan staken omdat onderhandelingen met werkgevers over een nieuwe cao volgens hen geen zin meer hebben. Daardoor kan een reparatie of onderhoudsbeurt langer duren.
De bonden zijn sinds begin februari in gesprek over de nieuwe cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf. Hieronder vallen 84.000 werknemers. De werkgevers stellen 3,55 procent loonsverhoging voor achttien maanden voor, terwijl CNV en FNV naar 6 procent willen. De bonden willen een hoger percentage zodat het loon meestijgt met de (verwachte) inflatie en meer ruimte in de portemonnee ontstaat.
"De werkgevers willen de vorige cao, die ze achteraf te duur vonden, terugverdienen met deze", zegt onderhandelaar Nicole Engmann van CNV. "Als CNV vinden we dat onterecht. De loonsverhoging uit de vorige cao was niet meer dan een inflatiecorrectie. Toch willen de werkgevers dat hun medewerkers er dit jaar op achteruitgaan. Daar gaan ze natuurlijk niet mee akkoord."
Omdat het personeelstekort oploopt, neemt de werkdruk toe en ontstaan wachtlijsten. Daarom vinden de vakbonden dat er een goede cao moet komen. "Met goede afspraken speciaal voor jongeren, zoals geboorteverlof. En goede afspraken speciaal voor ouderen." CNV stelt dat de werkgevers willen korten in ouderendagen waardoor die groep elders werk gaat zoeken.
Hoeveel medewerkers in Flevoland meedoen aan de actie is nu nog niet duidelijk. Zo overweegt personeel vaak om te staken maar zijn ze anderzijds ook loyaal aan de werkgever zoals bij kleinere autogarages, ervaart Engmann. Daarbij worden de bonden op de dag zelf nog wel eens verrast waardoor pas achteraf gezegd kan worden hoeveel medewerkers meededen aan een actie.
De staking in Flevoland en Utrecht is de zesde regionale actiedag. Eerder legden werknemers in Rotterdam, Groningen, Noord-Holland en de regio Achterhoek-Arnhem-Nijmegen al 24 uur het werk neer. Noord-Brabant volgt donderdag, meer regio's volgen later.
Brancheorganisatie BOVAG laat weten tot nu toe weinig actiebereidheid te ervaren. "Op veel plekken in de automotive wordt al boven de cao betaald en er is een hoge mate mate van loyaliteit tussen werkgever en werknemer", aldus een woordvoerder.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Appartementen zonder stroom na brand in meterkast
URK • Vr 21 februari • Vrijdag 21 februariIn appartementencomplex De Noordster aan de Almerelaan op Urk heeft afgelopen nacht brand gewoed. Door de brand zitten vier woningen zonder de stroom. Niemand raakte gewond. Volgens de brandweer is de...
-
Nieuw restaurant bij Kuinderbos; gewaagde stap of gat in de markt?
BANT • Vr 21 februari • Vrijdag 21 februari"Ik heb eerst nee gezegd", vertelt horecaondernemer Henk Slump over het restaurant dat hij donderdag heeft geopend aan de rand van het Kuinderbos. "Het was best spannend want je zit hier in the middle...
-
Opvallend meer parkeerboetes rondom Flevoziekenhuis
ALMERE • Vr 21 februari • Vrijdag 21 februariHet parkeersysteem rondom het Flevoziekenhuis van 'vooraf betalen' is ronduit asociaal. Dat vindt de politieke partij Leefbaar Almere. Uit onderzoek blijkt dat op parkeerterrein Hennepveld vorig jaar...