Nieuw restaurant bij Kuinderbos; gewaagde stap of gat in de markt?

BANT • Vr 21 februari 2025 | 7:15 • Vrijdag 21 februari 2025 | 7:15

"Ik heb eerst nee gezegd", vertelt horecaondernemer Henk Slump over het restaurant dat hij donderdag heeft geopend aan de rand van het Kuinderbos. "Het was best spannend want je zit hier in the middle of nowhere."

Een horecavoorziening in de omgeving van het Kuinderbos was er tot nu toe niet. Wandelaars, dagjesmensen en ook vakantiegangers. Ze verblijven onder meer op vakantiepark Eigen Wijze. Direct daarnaast en tegenover een recreatieplas heeft slump een restaurant geopend.

Kansen
Juist omdat het ver van de bewoonde wereld ligt is het de vraag of daar genoeg bezoekers zullen komen. "Ik heb er veel vertrouwen in dat hier een hoop mensen op af komen", zegt Slump. Mensen willen volgens hem de natuur in en wandelen en fietsen. "Je moet denken in kansen", heeft hij tegen zichzelf gezegd. Ook houdt hij wel van een uitdaging.

"Ik ben een trotse polderbewoner", zegt hij. "Ik word trots als ik hier rondloop en kijk wat er allemaal is." Hij gaat er volgens hem er niet alleen maar om geld verdienen, maar ook om leuke dingen te doen en mensen te laten genieten.

Veel mensen in Noordoostpolder weten van de komst van het restaurant. Daar heeft Slump al eerder aandacht voor gekregen. Hij merkt dat aan de reserveringen van de komende dagen. "We zijn al helemaal volgeboekt zonder dat iemand de menukaart heeft kunnen zien", zegt hij vol trots.

Vernoeming naar moeder
De naam van het restaurant is FENN's. "Vernoemd naar de moeder van Henk", zegt bedrijfsleider Alex Maat. "Zij heet Fenna." Het is ook een verwijzing naar de vennetjes in het Kuinderbos. Al schrijf je dat wel met een V. "Dat verschil hoor je niet", vult Henk Slump aan.

De gerechten die in het restaurant worden geserveerd zijn deels gemaakt van producten uit de buurt. Alex Maat noemt het gerecht aardappelbrood als voorbeeld. "De aardappels komen in de Noordoostpolder van het land af, worden door onze kok bij de boer afgehaald, wij brengen het zelf naar de bakker en die maakt daar een brood van."

Bij de bouw van het restaurant heeft duurzaamheid een belangrijke rol gespeeld. Zodra er een beetje zon is hoef je de kas niet te verwarmen. De containers zijn gered van de sloop. Deze zijn verbouwd en daarbinnen zit onder meer de keuken, de bar en er kunnen zo'n 40 mensen zitten.

Ook de houten spanten zijn hergebruikt. Toen de polder werd ontgonnen kregen alle boerderijen zogeheten domeinenschuren. Die schuren werden later vervangen. Een aantal spanten is bewaard gebleven. Over de oorsprong van de spanten van het restaurant weet Slump niets te vertellen. "Ze hebben wel ergens in de Noordoostpolder gestaan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel