'Helderziende' Marion (63) wil volgens OM rechtsgang naar haar hand zetten

ALMERE • Vr 4 oktober 2024 | 12:35 • Vrijdag 4 oktober 2024 | 12:35

'Helderziende' Marion K. (63) uit Almere hield volgens de officier van justitie "weer iedereen in haar greep", vrijdag in de rechtbank. Want opnieuw ging de rechtszaak tegen haar niet door op haar verzoek. K. wordt ervan verdacht een vrouw vijftien jaar als slaaf te hebben gebruikt. Een andere vrouw zou vijf jaar in haar greep zijn geweest. In maart werd de rechtszaak tegen de Almeerse ook al op het laatste moment uitgesteld door haar toedoen. "Ze wil maximale controle", stelt de aanklager.

Vrijdag zat in Lelystad een rechtszaal vol mensen klaar voor de inhoudelijke behandeling van de opmerkelijke zaak, waar een dag voor was uitgetrokken. Maar al snel werd duidelijk dat het een korte zitting zou worden.

Vertrouwensbreuk
K.’s advocaat had de rechtbank een dag eerder laten weten dat hij zich op verzoek van zijn cliënte had teruggetrokken. De reden? "Een vertrouwensbreuk." K. verscheen wel op de zitting, maar zei dat ze zichzelf niet kon verdedigen. "Dit heeft mij ook totaal overvallen allemaal, ik had echt verwacht dat de zaak door zou gaan vandaag", legde ze uit.

Volgens haar heeft zij haar raadsman niet ontslagen, maar was het een gezamenlijk besluit. "Omdat er een vertrouwensbreuk was ontstaan, waar ik verder niks over kan zeggen." De officier van justitie was niet verbaasd over de gang van zaken. "Iedereen was hierop voorbereid. Mevrouw K. wil de boel naar haar hand zetten. Ze wil maximale controle."

Eerder gewraakt
In maart wraakte de Almeerse -die nog altijd vastzit -de rechtbank, omdat ze vond dat de rechters bevooroordeeld waren toen ze haar wilden dwingen haar rechtszaak bij te wonen, terwijl ze naar eigen zeggen griep had. De wrakingskamer wees dat wrakingsverzoek af.

Ook toen vond de officier van justitie het allemaal één groot toneelstuk. "Ik zag dit al van mijlenver aankomen. Mevrouw ziet enorm op tegen vandaag, ze wil gewoon niet bij de rechtszaak zijn." Vrijdag vroeg de officier de rechtbank dan ook om "de touwtjes heel stevig in handen te nemen".

'Afblazen enorm zwaar'
Voor de twee slachtoffers in deze zaak was het afblazen van de zitting enorm zwaar, lieten hun advocaten vrijdag weten. Al hadden zij ook wel verwacht, dat er iets zou gebeuren in aanloop naar deze dag. "We dachten het de hele week al", zei een van hen.

Een van de slachtoffers weet niet of ze het kan opbrengen om weer naar de rechtbank te komen de volgende keer. "Het is elke keer een uitputtingsslag." De ander -die ter voorbereiding op de zitting net een therapiesessie achter de rug had- zei wel te zullen komen. "Zij wil heel graag haar verhaal doen en ze wil ook dat de verdachte daarnaar luistert", zei haar raadsvrouw.

'Recht op eerlijk proces'
K. zei daar begrip voor te hebben. "Ik wil ook graag dat de zaak de volgende keer door gaat, maar dan wel met een advocaat met wie ik op één lijn zit. Ik heb recht op een eerlijk proces." Om vervolgens huilend een ernstige beschuldiging richting een van de slachtoffers te uiten.

"Zij heeft mij jarenlang misbruikt en verkracht. Ik heb dat nooit verteld, maar het is echt waar", snikte ze. Het slachtoffer barstte daarop in tranen uit. Haar advocaat vertelde de rechtbank daarna een aangifte wegens laster te overwegen door de uitlatingen van K..

Op 14 februari staat de inhoudelijke behandeling van de zaak gepland. Op 20 december is er nog een tussentijdse zitting.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel