DENK trekt motie van wantrouwen tegen burgemeester over moskee-onderzoek in

ALMERE • Vr 14 februari 2025 | 13:09 • Vrijdag 14 februari 2025 | 13:09

De fractie van DENK in de Almeerse gemeenteraad heeft donderdagavond een motie van wantrouwen tegen burgemeester Hein van der Loo ingetrokken. Dat gebeurde tijdens de wekelijke raadsvergadering.

Fractievoorzitter Hassan Buyatui van DENK diende maandag de motie van wantrouwen in tegen de burgemeester nadat deze net als zijn voorgangers had ontkend dat de gemeente Almere een heimelijk onderzoek binnen de moslimgemeenschap had gedaan.

Een motie van wantrouwen is het zwaarste middel dat een politieke partij in de gemeenteraad kan inzetten om het vertrouwen in een wethouder of een burgemeester op te zeggen.

'Wel een heimelijk onderzoek'
Volgens een kritisch rapport van de Ombudsman Metropool Amsterdam heeft de gemeente Almere wel opdracht gegeven aan het bedrijf NTA om een onderzoek te doen binnen de moslimgemeenschap zonder medeweten van moskeebesturen. De gemeenteraad was niet vooraf geïnformeerd.

Al jaren probeert Buyatui zijn collega-raadsleden te overtuigen dat de moslimgemeenschap in Almere wordt bespioneerd maar niemand wilde hem serieus nemen, zegt hij. Buyatui zegt nu gelijk te hebben gekregen dankzij het rapport van de Ombudsman.

Tijdens de raadsvergadering donderdagavond heeft de burgemeester toegezegd de informatie over dat onderzoek te delen met moskeebesturen. DENK vond dat voldoende om zijn motie van wantrouwen in te trekken.

Bestuurders van zes moskeeën in Almere hebben herhaaldelijk aan de gemeente gevraagd om inzicht te krijgen in rapporten die onderzoeksbureau NTA had geschreven tijdens het heimelijke onderzoek, maar die informatie hebben ze van de gemeente nog niet gekregen. NTA zelf zegt dat alle informatie is vernietigd.

Moskeebesturen hebben over twee weken een afspraak met de burgemeester in het stadhuis. Zij hopen dat Van der Loo openheid van zaken gaat geven.

Onbegrijpelijk
Tijdens de raadsvergadering gaven verschillende politieke partijen aan niet te begrijpen waarom DENK een motie van wantrouwen had ingediend. Politieke partijen willen eerst de Ombudsman spreken over zijn onderzoek en zijn bevindingen. Zij zeggen nog veel vragen te hebben.

Ook wachten de politieke partijen op de officiële reactie van de burgemeester op het rapport van de Ombudsman. Die komt overigens binnen een termijn van acht weken. Ton Theunis van Almere Partij: "Wij vinden dat zowel de Ombudsman hier ten tonele moet verschijnen als de burgemeester om te vertellen wat er is gebeurd. En dan kunnen we wegen, eerder niet."

Lesley van Hilten van de VVD vult aan: "Wat ons betreft, is deze motie echt veel te vroeg. Wij vinden het totaal ongepast dat het op dit moment besproken wordt."

'Burgemeester verdient juist volle vertrouwen'
Verschillende fracties in de raad zeggen verbaasd te zijn dat DENK een motie van wantrouwen heeft ingediend tegen de burgemeester. Van der Loo heeft zijn excuses aangeboden aan de moslimgemeenschap in Almere. Ook heeft hij benadrukt dat hij alles op alles gaat zetten om het vertrouwen tussen de gemeente en de moslims te herstellen.

"Bij mij en bij mijn fractie heerst bijna een vorm van schaamte dat we vandaag deze motie aan het bespreken zijn", zegt Hans van Dijk van de ChristenUnie. Aya Selman van PvdA: "Ik wil zeggen dat de PvdA de burgemeester heel erg vertrouwt, en ook vertrouwen heeft in de woorden die door de burgemeester zijn geuit."

Suzanne van de Laar van D66 is ook niet te spreken over de motie van DENK: "Wij kunnen nu twee dingen doen. Wegglijden op het gladde ijs, of stevig staan en zeggen dit was fout, dit lossen we op en dat doen we nooit meer."

Volgens haar is Van der Loo op de goede weg. "Onze burgemeester laat zien hoe het moet, open en transparant in plaats van achter gesloten deuren. Zo bouwen we volgens mij samen aan een betere gemeente."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel