Woonzorg Flevoland neemt afstand van berichten over uitbuiting Indonesische zorgstudenten
"De steeds terugkerende berichten zijn heel zorgelijk. Het is beschadigend voor de studenten zelf en voor onze collega's is het ook heel vervelend, want het komt bij ons gewoon niet voor." Zo reageert John Bos van Woonzorg Flevoland op nieuwsberichten waarin staat dat er sprake zou zijn van uitbuiting van zorgstudenten uit Indonesië.
In 2021 haalden uitzendbureau Yomema en de Brabantse hogeschool Avans+ verpleegkundigen vanuit Indonesië naar Nederland om hier de hbo-opleiding Verpleegkunde te volgen en stages te lopen. Zij gingen vervolgens aan de slag bij verschillende zorginstellingen. Bij Woonzorg Flevoland begonnen 22 studenten aan het traject.
John Bos legt uit op wat voor manier Woonzorg Flevoland bij het project betrokken raakte: "We zijn benaderd door Avans+ en Yomema die dit gingen organiseren voor veel meer zorgorganisaties. Wij hebben ons nadrukkelijk georiënteerd op 'wat willen we, wat kunnen we, wat betekent het, wat houdt het in'. Er is een gedegen programma geweest in Indonesië die de verpleegkundigen hebben gedraaid daar, waarin ze zich hebben voorbereid op hun komst naar Nederland en waarin ze ook Nederlandse les hebben gehad. Dus we hebben ons goed voorbereid."
Oplossen personeelstekort
Het grote tekort aan zorgpersoneel was een belangrijke reden voor Woonzorg Flevoland om aan te haken. "We hebben destijds ingestemd met dit plan omdat er een groot arbeidstekort is, dus wij hoopten dat dit in ieder geval één van de oplossingen zou kunnen zijn", aldus Bos.
In 2023 stapte een groep van veertien Indonesische studenten die in Drenthe aan de slag was gegaan naar de rechter. Het ging daarbij om een vergoeding voor verhuiskosten die wel zou zijn toegezegd, maar nooit was uitbetaald. De rechter besloot dat álle studenten het geld alsnog zouden ontvangen.
Het beeld van uitbuiting was ontstaan. Maar de situatie van de Indonesiërs die in Drenthe en op andere plekken werken, lijkt toch echt anders te zijn dan de situatie in Flevoland. Hier zijn nog nooit klachten binnengekomen. En dat is niet voor niets, zegt Bos. "Uitbuiting van studenten of van wie dan ook is iets wat totaal niet bij onze organisatie past. Wij zijn daar vanaf het begin heel scherp op geweest."
Kijk hier naar een uitgebreid interview met John Bos:
Den Haag kritisch op projectDeze week werd duidelijk dat vier ministeries op voorhand kritisch waren over de komst van de Indonesische verpleegkundigen naar het leerwerktraject in Nederland. Er waren bijvoorbeeld zorgen over uitbuiting en dat de studenten als goedkope arbeidskrachten zouden worden ingezet. Dit kwam naar voren uit documenten die zijn opgevraagd door RTV Drenthe, Omroep Brabant en de NOS.
Woonzorg Flevoland zegt zich niet te herkennen in het beeld. Ook de Indonesische studenten die in Flevoland een studie volgen en werken, zeggen dat met heel veel plezier te doen en zich niet te herkennen in de kritiek. "Het is heel jammer en frustrerend dat er telkens weer een wat mij betreft eenzijdige benadering is van dit onderwerp, waarbij we juist hebben geprobeerd iets te doen aan het arbeidstekort dat we in de zorg hebben", zegt Bos. "Wij betalen mensen gewoon waar ze recht op hebben. Ze krijgen de afgesproken stagevergoeding en als ze extra werken, dan krijgen ze daar hetzelfde inkomen voor als elke andere werknemer."
Een van de kritiekpunten op het landelijke project is dat de hbo-studenten worden ingezet om gaten in roosters te vullen, maar dan wel in functies onder hun niveau. Ook dit komt in Flevoland niet voor, volgens Bos. "Ze volgen hier hun opleiding met verschillende modules, die vragen om praktijkervaringen. Ze gaan in het begin aan het werk als verzorgende en daarna als verpleegkundige, dat is precies hetzelfde als onze reguliere hbo-v'ers", legt Bos uit. "En ook dat is heel vervelend, dat dan het onjuiste beeld wordt geschetst dat wij deze studenten in ons eigen voordeel gebruiken. Maar zo werkt het bij ons dus niet."
Vier jaar later
In Flevoland begonnen 22 verpleegkundigen aan het leerwerk-traject. Ruim vier jaar later zitten elf van hen in het vierde jaar van de hbo-opleiding verpleegkunde. Zes studenten zijn gestopt met de opleiding om op eigen verzoek in dienst te gaan bij Woonzorg Flevoland. Twee verpleegkundigen zijn vanwege privéomstandigheden terug gegaan naar Indonesië en drie studenten hebben het traject in een ziekenhuis voortgezet.
"Ik ben eigenlijk heel erg blij met het succes dat we bereikt hebben. We zijn met elkaar een experiment gestart en onze collega's en studenten zijn heel tevreden. Helaas kunnen we het niet voortzetten met nieuwe studenten uit Indonesië, maar ik kijk er met plezier op terug en ik denk dat we hele goede dingen aan het doen zijn", besluit Bos.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Nieuwsoverzicht 13/02 | Zeewolde wil kazerne in Oosterwold • Weinig bekroonde restaurants
FLEVOLAND • Do 13 februari • Donderdag 13 februariGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Bij komst kazerne zet Zeewolde 'vol...
-
'Groene Kathedraal Tilburg geïnspireerd op Almere, maar het is een werknaam'
ALMERE • Do 13 februari • Donderdag 13 februariDe Groene Kathedraal is een werknaam voor een tijdelijk gebouw in Tilburg van architect Winy Maas. De Groene Kathedraal blijkt geïnspireerd te zijn op het Almeerse landschapskunstwerk met dezelfde naam,...
-
Woonzorg Flevoland neemt afstand van berichten over uitbuiting Indonesische zorgstudenten
FLEVOLAND • Do 13 februari • Donderdag 13 februari"De steeds terugkerende berichten zijn heel zorgelijk. Het is beschadigend voor de studenten zelf en voor onze collega's is het ook heel vervelend, want het komt bij ons gewoon niet voor." Zo reageert...