'Matige kwaliteit onderwijs in jeugdgevangenis, kans op herhaling is groot'

LELYSTAD • Di 11 februari 2025 | 19:46 • Dinsdag 11 februari 2025 | 19:46

Het onderwijs in jeugdgevangenissen zoals die in Lelystad is niet goed. Het programma is beperkt, de middelen zijn verouderd en er is een tekort aan personeel, dat stelt de Onderwijsraad. Daardoor neemt volgens die organisatie de kans toe dat jeugdgevangenen na vrijlating opnieuw in de fout gaan. 

Door het matige onderwijs in de jeugdgevangenis kunnen jongeren het moeilijk krijgen als ze weer buiten staan, denkt de Onderwijsraad. Het gaat dan over doorgaan op school, het vinden van een baan en het verdere leven op de rit krijgen. 

In de jeugdgevangenis blijkt het lastig om examens af te leggen, ervaart de raad. Jongeren mogen vaak niet voor een toets naar een andere locatie. En soms moeten ze eenmaal buiten terugkeren in de jeugdgevangenis voor een examen. Dan blijkt vaak dat ze dat niet doen, is de ervaring.

De cellen in de provinciehoofdstad

Betere werving van docenten, meer flexibiliteit nodig
De Onderwijsraad hoopt op meer flexibiliteit voor examens. Ook moeten de gevangenisscholen meer vrijheid krijgen bij het werven van docenten, is het advies. Zo moet de docent beter gaan aansluiten bij de doelgroep. Leraren moeten ook betere trainingen krijgen om te kunnen werken met de jeugdgevangenen, zegt de raad. 

Wat in dit geval niet meewerkt, is dat de jeugdgevangenissen met drie ministeries te maken hebben: Justitie, Onderwijs en Volksgezondheid. Die hebben elk hun eigen regels en houden op verschillende momenten toezicht.

De Onderwijsraad adviseert om alles beter op elkaar af te stemmen. Dat komt het onderwijs en de behandeling van de jongeren ten goede en het voorkomt onnodig, dubbel werk, aldus de organisatie.

De jeugdgevangenis in Lelystad is een van de zes justitiële jeugdinrichtingen in Nederland. In het gebouw aan de Bosvalkweg is plek voor 96 jongens en mannen tussen de 12 en 27 jaar. 

De jongeren hebben voorlopige hechtenis, jeugddetentie of een Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen (PIJ) opgelegd gekregen. Bij PIJ is sprake van een ontwikkelingsstoornis of psychische aandoening. Lelystad is gespecialiseerd in licht verstandelijk beperkte jongeren met complexe psychische en psychiatrische stoornissen.

Jeugdgevangenen zitten meestal voor een paar weken of maanden vast, sommigen jarenlang. Zij hebben net als alle jongeren in Nederland recht op onderwijs, maar ze mogen door hun straf niet naar buiten en moeten daarom binnen de muren les krijgen. Hun onderwijsniveau loopt uiteen van praktijkonderwijs tot vwo.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel