Onderzoeksbureau eist rectificatie van Ombudsman na rapport over spionage bij moskeeën

ALMERE • Di 11 februari 2025 | 8:23 • Dinsdag 11 februari 2025 | 8:23

Onderzoeksbureau NTA eist rectificatie en excuses van de Ombudsman Metropool Amsterdam na het uitbrengen van een rapport over spionage in Almeerse moskeeën. In het rapport staan volgens de NTA aantoonbare onjuistheden, onder meer over een netwerkregisseur die voor de gemeente werkte.

Het rapport, dat vorige week dinsdag werd gepubliceerd, stelt dat de gemeente Almere een netwerkregisseur heeft ingeschakeld. Hij zou zich hebben voorgedaan als medewerker van de gemeente. Volgens de Ombudsman zou deze persoon heimelijk en undercover onderzoek hebben gedaan in moskeeën, zonder dat de moskeeën hiervan op de hoogte waren.

Lees ook: Geheim onderzoek naar moskeeën: 'Inbreuk op privacy en godsdienstvrijheid'

Aantoonbaar onjuist
De NTA zegt dat deze conclusies aantoonbaar onjuist zijn. Volgens het onderzoeksbureau gaat het om medewerker Danny Oudsen. Hij heeft volgens NTA destijds als netwerkregisseur in alle openheid aan de moskeebestuurders verteld dat hij vanuit de NTA voor de gemeente werkte. Daardoor was er volgens NTA dan ook geen sprake van heimelijk onderzoek.

Danny Oudsen werkte doormiddel van een detacheringsconstructie voor de gemeente Almere via NTA, zegt hij bij NPO Radio 1. NTA is een onderzoeks- en trainingsbureau dat zich richt op sociale veiligheidskwesties zoals radicalisering en extremisme. Voor Almere zette Oudsen zich in voor het verbeteren van de netwerkopbouw binnen de islamitische gemeenschap. Ook werkte hij aan de preventie van radicalisering door middel van vroegsignalering.

Oudsen zegt dat de Ombudsman zijn werk verwart met een ander onderzoek dat de gemeente in 2021 had ingesteld. "En wat helemaal bijzonder is, is dat mijn werk in begin 2020 ophield. Dat staat ook in het rapport van de Ombudsman."

De Ombudsman heeft in het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de infiltraties bij de moskeeën in Almere. De NTA zegt dat het de Ombudsman voor publicatie van het onderzoeksrapport al op de onjuistheden heeft gewezen.

Gesprek
"Wat ik heel bijzonder vind, is dat de Ombudsman tot twee keer toe heeft geweigerd met mij in gesprek te gaan. Dus één keer vlak voor publicatie van zijn rapport en één keer daarna heeft de NTA aangeboden.

Oudsen zegt dat de Ombudsman dat verzoek heeft geweigerd. "Als je onderzoek doet en de belangrijkste conclusies ophangt aan mijn werk, dan lijkt het me echt een no-brainer, dat je met mij in gesprek zou willen gaan. Dat vind ik echt heel bijzonder en ik weet niet waarom hij dat niet heeft gedaan." In het rapport wordt als reden vermeld dat hij de opmerkingen van de NTA niet kon verifiëren.

Burgmeester Hein van der Loo zei vorige week donderdag dat NTA geen geheim onderzoek heeft gedaan. Danny Oudsen bevestigt deze lezing. "Dit gaat over een onderzoek wat in 2021 zou worden uitgevoerd. Dat onderzoek is gestopt. Het is nooit voorbij de desk-research gekomen. En in dat onderzoek is afgesproken dat het publiek niet van tevoren zou worden meegenomen."

E-mail
Een e-mailwisseling zou volgens de NTA aantonen dat de netwerkregisseur niet in het geheim opereerde. Hij zou gebruik maken van een e-mailadres van NTA. Uitnodigingen voor bijeenkomsten zouden met dat mailadres zijn gebruikt. Evenals het uitwisselen van contactgegevens, laat NTA weten.

Volgens het onderzoeksbureau was het daarnaast publiekelijk bekend Danny Oudsen voor de NTA werkte. " Er ging zelfs een contactenlijst rond waarbij duidelijk stond dat ik Danny was van NTA. In die periode ben ik ook een aantal keer in de nieuws geweest. Ik stond gewoon op LinkedIn als medewerker van NTA en zelfs op de website van NTA."

In reactie aan Omroep Flevoland laat het bestuur van de moskee Omar Ibn Al Khattab in Almere Buiten weten dat zij wel degelijk mails hebben gekregen van Danny Oudsen vanaf een mailadres van de gemeente Almere. Een voorbeeld daarvan is gestuurd naar de redactie van Omroep Flevoland. Het moskeebestuur bestrijdt dus de lezing van Oudsen over het gebruik van e-mails.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel