Fatale brand aangestoken door ex-man; tien jaar later schrijft Dominique haar verhaal

ALMERE • Za 8 februari 2025 | 20:09 • Zaterdag 8 februari 2025 | 20:09

"Er is brand geweest en je kinderen worden naar het ziekenhuis gebracht." Op 7 januari 2015 verandert de nachtmerrie van elke ouder voor Dominique Diertens in een keiharde werkelijkheid. Het Almeerse huis waar haar twee kinderen logeren wordt in brand gestoken, naar later blijkt door haar ex-man. "Als de brandweer niet snel genoeg was geweest, dan was in elk geval Noah om het leven gekomen."

De brand werkt nu tien jaar later nog steeds door in het leven van Dominique. Ze besluit er een boek over te schrijven voor haar kinderen. Het schrijfproces werkt voor haar uiteindelijk ook als een soort therapie. Dit weekend wordt het boek 'De Brand' gepresenteerd en ook bij Studio Flevoland vertelt Dominique haar verhaal. 

Logeren bij opa en oma
Eerst terug naar ongeveer tien jaar geleden. De kinderen van Dominique logeren bij de vader en moeder van haar ex-man in Almere. Midden in de nacht krijgt ze een telefoontje van een ambulancemedewerker. "Ik heb nooit mijn geluid aan staan en die nacht wel", vertelt Dominique. "Je schrikt wakker en als iemand je midden in de nacht belt dan neem je op. Het is eigenlijk heel kort: je moet nu naar het ziekenhuis komen."

"Het geluid van zijn huilen ging echt door merg en been."

— Dominique

De oma van de kinderen van Dominique overleeft de brand in het huis aan de Paulus Potterstraat niet. De opa raakt gewond, net als één van de twee kinderen van Dominique. Hij kwam in het ziekenhuis terecht. "Vooral de geur kan ik me nog steeds herinneren. Je ziet daar een heel klein mannetje liggen met een verbrand gezicht. Je zag zijn oog op een gegeven moment niet meer. Het geluid van zijn huilen ging echt door merg en been, het is verschrikkelijk."

Het huis werd na de brand onbewoonbaar verklaart. 

Over de oorzaak van de brand denkt Dominique dan nog niet na. "Op dat moment was het enige waar ik mee bezig was de kinderen en zorgen dat zij oké waren. Ik was nog niet bezig met hoe dit ontstaan zou kunnen zijn. Dat is echt wel wat later gekomen."

Ex-man verantwoordelijk
Na onderzoek van de politie blijkt dat de ex-man degene is die de brand stichtte in het huis. Als Dominique dat hoort kan ze het zich niet voorstellen. "Familiedrama's zie je op tv, maar die gebeuren jezelf niet. Dat iemand dit zijn eigen kinderen kan aandoen, daar kan ik me geen inbeelding van maken."

"Dat iemand dit zijn eigen kinderen kan aandoen."

— Dominique

De ex-man wordt uiteindelijk veroordeeld tot zestien jaar celstraf. Ook moet hij 135.000 euro betalen aan de slachtoffers en nabestaanden. Binnenkort komt hij vrij en het gezin heeft geen contact meer met hem. "Ik ga het even heel erg recht voor zijn raap zeggen, ik vind eigenlijk met wat hij gedaan heeft, hij het recht verspeeld heeft om op de hoogte te worden gehouden over hoe het met de kinderen gaat."

Plekje gekregen
Tien jaar na de fatale brand gaat het goed met Dominique: "Alles heeft wel een plekje gekregen". Toch voelde ze wel de behoefte om het verhaal op papier te zetten, vooral omdat ze dingen vergeten was en ze niet alles goed meer kon uitleggen aan haar kinderen. Tijdens het schrijfproces ontdekt ze ook verschillende documenten die ze eerder was vergeten. 

Buurtbewoners leefden intensief mee met alle gebeurtenissen in de Paulus Potterstraat.

Herdenking jaar na brand

Dominique heeft over het schrijven van het boek overlegd met haar kinderen. "Ze vonden het wel spannend, maar ze vinden het ook wel mooi dat het nu klaar is." Beide kinderen willen het boek ook lezen.

'Slachtoffers willen feiten weten'
Dominique schreef 'De Brand' samen met Almeerder Ton Theunis. Theunis heeft een achtergrond bij de rechtbank en zette eerder verhalen van slachtoffers op papier. "Slachtoffers willen feiten weten", zegt Theunis over het schrijven van dit type boeken. "Wat is er gebeurd, waarom en wie deed wat? Dat zie je ook terug in het verhaal van Dominique." Om al die vragen te beantwoorden spreekt Theunis met veel verschillende mensen en leest hij veel documenten door. 

De schrijver hoopt dat mensen die ook slachtoffer zijn geworden de moed krijgen om het verhaal goed te doorwerken. "Je merkt dat als die verwerking niet goed is, het naar verloop van tijd allemaal naar boven komt drijven. Dat je niet weet hoe je er mee moet omgaan."

Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar stichting Kind en Brandwond uit Beverwijk. Het eerste boek is zaterdag overhandigd aan de bevelvoerder van de brandweer. 

Kijk hieronder het hele gesprek met Dominique en schrijver Ton Theunis terug.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel