Flevoland verstrekt nog wel natuurvergunningen, maar met de rem er op

FLEVOLAND • Di 4 februari 2025 | 13:55 • Dinsdag 4 februari 2025 | 13:55

In tegenstelling tot veel andere provincies heeft Flevoland geen volledige stop gezet op de aanvraag van natuurvergunningen. Agrarische bedrijven, aannemers of andere ondernemers kunnen dus nog steeds een vergunning aanvragen, al is het in de praktijk lastig om die af te geven.

Gelderland en Overijssel kondigden vorige week aan voorlopig geen aanvragen voor een natuurvergunning in behandeling te nemen naar aanleiding van twee uitspraken van de rechter.

De Raad van State oordeelde in december dat in vergunningen voor projecten niet zomaar stikstofruimte mag worden gebruikt, die op diezelfde locatie eerder onbenut is gebleven. Hiermee zette de rechter een streep door het onbeperkt zogeheten intern salderen.

In januari zei een andere rechter in een zaak van Greenpeace dat het kabinet tot 2030 maatregelen moet nemen om de uitstoot van stikstof aantoonbaar omlaag te brengen om de natuur te herstellen.

Buurprovincies
Waar de buurprovincies afwachten en geen natuurvergunningen behandelen, zegt Flevoland wel door te gaan. Onze provincie heeft in tegenstelling tot Gelderland en Overijssel zelf geen stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, waarvoor activiteiten direct gevolgen kunnen hebben.

Wel zijn de Wieden en Weerribben in Overijssel en de Veluwe in Gelderland gevoelige natuurgebieden in de buurprovincies, waardoor Flevoland extra voorzichtig moet zijn, laat een woordvoerder weten. "Flevoland heeft geen volledige stop op vergunningverlening. Wel is het in de praktijk lastig om nieuwe vergunningen af te geven, omdat voor elke aanvraag moet worden aangetoond dat deze niet leidt tot een verslechtering van de natuur in omliggende provincies."

"Kleinere projecten op grotere afstand van deze gebieden kunnen doorgaan, mits de stikstofdepositie van deze projecten zo laag is dat deze niet leidt tot aantoonbare schade aan Natura 2000-gebieden," aldus een woordvoerder van Flevoland.

Voor grotere projecten en PAS-melders (meest agrarische bedrijven die sinds 2019 niet voldoen aan de wet) blijven beperkingen gelden. "Zij ondervinden wel beperkingen door recente juridische uitspraken. Omdat stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden zich buiten de provincie bevinden, zijn we afhankelijk van maatregelen die in andere provincies worden genomen."

Flevoland heeft in 2021 al een actieplan opgesteld met maatregelen om de uitstoot van stikstof terug te dringen en de gevolgen voor de omliggende provincies te beperken. Hiervoor worden per gebied maatregelen genomen in combinatie met algemene maatregelen, bijvoorbeeld aan de oostrand van de Noordoostpolder tegen Overijssel aan.

Subsidies
Vanwege de gerechtelijke uitspraken heeft Gelderland ook subsidies voor bepaalde projecten stopgezet, uit vrees dat die later moeten worden teruggevorderd.

Flevoland doet dat niet: "Subsidies worden op dit moment niet gepauzeerd, maar de provincie kijkt kritisch naar de inzet van middelen om te voorkomen dat subsidies worden verleend aan projecten die later mogelijk juridisch worden teruggedraaid."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel