Waar staat de letter d toch voor in Zuider-d-tocht en andere d-tochten?

FLEVOLAND • Zo 26 januari 2025 | 20:25 • Zondag 26 januari 2025 | 20:25

Zuider-d-tocht, Stern-d-tocht, Klokbeker-d-tocht. Het zijn namen van watergangen in de provincie. Maar waarom zit er een letter d in de naamgeving?

In Flevoland ligt 180 kilometer aan d-tochten. Ze zijn onderdeel van het hele watersysteem. Hydroloog Rudolf Versteeg van Waterschap Zuiderzeeland weet waar de 'd' vandaan komt. De letter staat voor 'droog'. Bij de aanleg van de polder zijn die tochten allemaal in de droge aarde aangelegd. Ze stonden droog en hebben van zichzelf geen diepgang. Pas als er een keer neerslag valt en de tochten water gaan afvoeren, dan komt er water in.

Kaart met d-tochten

Water afvoeren
Daar zijn de tochten ook voor bedoeld. Voor de afvoer van water. Water dat door kwel of neerslag op het boerenland terechtkomt, wordt eerst afgevoerd naar de kavelsloten langs het land. Die komen vervolgens uit op de d-tochten. De d-tochten komen weer uit op gewone tochten, die hebben wel een diepgang van minimaal een meter. De tocht wordt breder tot hij uitkomt bij de grote vaarten, van waar het water wordt afgevoerd naar de gemalen. Zo heeft elke watergang zijn eigen functie.

'Gebruik letter d uniek'
Het gebruik van de 'd' in de namen van de droge tochten is uniek volgens Versteeg. De naamgeving wordt alleen in Flevoland op deze manier gebruikt. Het watersysteem zelf is niet uniek. Dat vinden we wel overal in Nederland terug.

Klokbeker-d-tocht

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel