Flevolanders moeten het langst wachten op doktersafspraak

FLEVOLAND • Vr 24 januari 2025 | 8:50 • Vrijdag 24 januari 2025 | 8:50

De wachttijd voor een doktersafspraak zonder spoed is in Flevoland het langst. Dat blijkt uit een een enquête van Kieskompas en ANP onder zo'n 8000 Nederlanders. Landelijk gezien kan 57 procent van de ondervraagden binnen drie dagen langskomen, in Flevoland is dat 46 procent. De wachttijd kan oplopen naar drie tot vijf dagen, soms zelfs naar twee weken.

Over de maximale wachttijd bij een huisarts zijn afspraken gemaakt. Acht op de tien patiënten zou binnen twee dagen hulp moeten krijgen. Als dat door een volle agenda of personeelstekort in de praktijk niet lukt, dan is drie dagen de termijn.

Consequenties zijn er niet als de huisarts de drie dagen niet haalt: de maximale wachttijd is een streeftijd.


Meer dan een kwart binnen drie tot vijf dagen geholpen
Als een Flevolandse huisartsenpraktijk de termijn niet haalt, merkt 28 procent van de ondervraagde Flevolanders dat ze binnen drie tot vijf dagen in de praktijk terecht kunnen.

Ruim 16 procent van de Flevolandse geënquêteerden geeft aan binnen twee weken een afspraak te hebben, een miniemer deel - 3 procent - geeft aan pas na twee weken te kunnen worden geholpen.

Oorzaak is personeelstekort, meer artsen en praktijkmedewerkers nodig
De beroepsorganisaties voor huisartsenzorg, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) zeggen dat het tekort aan huisartsen de oorzaak is van de wachttijd.

Ook hebben steeds meer mensen zorg nodig en zijn er patiënten die meer zorg behoeven, aldus de organisaties. Daarnaast moeten de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg worden teruggedrongen zodat huisartsen meer ruimte krijgen voor andere patiënten, zeggen de LHV en NHG.

Meer huisartsen en praktijkmedewerkers zijn nodig om de wachttijd op te lossen, stellen de twee organisaties. Ze zien dat het aantal plekken op de huisartsenopleiding is opgehoogd waarvan gehoopt wordt dat dit leidt tot meer instroom van nieuwe huisartsen. Dan is het ook taak ze te behouden door minder werkdruk, aldus LHV en NHG.

Onderzoek was in december onder volwassenen
Het onderzoek van Kieskompas en ANP werd vorig jaar december uitgevoerd onder 8076 volwassen Nederlanders. Zij reageerden op de vraag: "Hoe lang moet u doorgaans wachten op een afspraak (voor consult zonder spoed- of een noodsituatie) bij uw huisarts als u vandaag belt of online een afspraak maakt?"

Het huisartsentekort in Flevoland wordt onder meer aangepakt met het project 'Polderdokter' in Noordoostpolder. Ook zijn vorig jaar meerdere nieuwe huisartsen in Lelystad aan de slag gegaan waardoor er ruimte is ontstaan voor 2000 nieuwe patiënten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel