Jonge dokter in Lelystad biedt plaats aan 2.000 nieuwe patiënten

LELYSTAD • Ma 5 augustus 2024 | 6:02 • Maandag 5 augustus 2024 | 6:02

Een huisarts die plek heeft voor 2.000 nieuwe patiënten. In deze tijd van huisartsentekorten klinkt het bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het in Lelystad wel degelijk het geval.

Daar is Huisartsenpraktijk de Botter uitgebreid. Sinds een maand is de 34-jarige Dwight van Bentem aan de slag gegaan. Hij werkt samen met Bram Mulder, die al langer als huisarts in de Botter werkte en nu een zelfstandige praktijk heeft.

Door de uitbreiding kunnen er nieuwe patiënten worden aangenomen. Daar wordt ook gebruik van gemaakt. Al 200 inwoners hebben zich ingeschreven.

Van Bentem merkt dat het een opluchting voor patiënten is dat ze bij de praktijk terecht kunnen. Door het huisartsentekort is het voor inwoners vaak moeilijk om in hun wijk of woonplaats een dokter te vinden.

Dat wordt bevestigd door onderzoek van zorgkennisinstituut Nivel, waaruit blijkt dat meer dan de helft van de huisartsen een tijdelijke of gehele patiëntenstop hanteert. In Flevoland ligt dat zelfs nog wat hoger, volgens onderzoek van Independer.

Actieplan
Omdat de komende jaren enkele oudere huisartsen met pensioen gaan, dreigt er in Lelystad rond 2028 een tekort aan huisartsen. Tot 2040 loopt het tekort verder op, wat botst met de groeiplannen van de provinciehoofstad.

De gemeente, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de organisatie voor huisartsenzorg Medrie hebben daarom een gezamenlijk actieplan opgesteld. Dat moet bij voorkeur zo'n zeventig parttime huisartsen naar Lelystad trekken, maar ook stagiaires en zij-instromers zijn welkom. De gemeente zei in juni dat het plan de eerste vruchten heeft afgeworpen, al kon zij niet zeggen hoeveel nieuwe huisartsen er inmiddels zijn aangetrokken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel