Nieuwe test kan meten of er rivierkreeften en muskusratten in water leven

FLEVOLAND • Di 2 januari 2024 | 6:00 • Dinsdag 2 januari 2024 | 6:00

Je ziet ze meestal niet, maar ze zíjn er wel, en ze richten nog forse schade aan ook: invasieve planten of dieren die in het Flevolandse water zitten. De uitheemse soorten komen hier oorspronkelijk niet voor, maar zijn door handelaren of particulieren naar Nederland gehaald.

Als ze zich in het wild verspreiden, verdringen ze bestaande diersoorten en planten of graven ze holen en gaten. Hierdoor zijn ze een gevaar voor de biodiversiteit en de dijken.

Waterplanten
Denk bijvoorbeeld aan de muskusrat of de vele rivierkreeften die in Flevoland zitten. Maar het gaat ook om waterplanten zoals het ongelijkbladig vederkruid of de Cabomba.

Dat is een snelgroeiende plant die eigenlijk voor aquariums is bedoeld. Als Cabomba eenmaal in de Flevolandse watergangen zit, komen andere planten in de knel.

Monsters
Waterschap Zuiderzeeland wil dan ook zo snel mogelijk weten of er bepaalde uitheemse soorten aanwezig zijn. Voorheen moesten die vrij omslachtig worden opgezocht, maar tegenwoordig kan dat ook met de methode eDNA, dat staat voor environmental DNA.

Medewerkers van het waterschap nemen dan monsters van het water en sturen dat op naar het gespecialiseerde laboratorium Aqualysis in Zwolle.

Daar wordt onderzocht of er in het monster genetisch materiaal zit van bijvoorbeeld een rat, kreeft of invasieve plant. Als dat zo is, dan is de aanwezigheid van de soort aangetoond en kan het waterschap maatregelen gaan treffen.

Illegale lozingen opsporen
Maar dat is niet de enige toepassing. Met behulp van eDNA kunnen ook gewasbeschermingsmiddelen uit de groenteteelt worden opgespoord. Door minutieus onderzoek kan zelfs worden aangetoond welke teler er verantwoordelijk is voor het illegaal lozen op oppervlaktewater.

De ontwikkeling van de methode is nu zo ver dat het voor het waterschap een steeds belangrijkere rol gaat spelen bij het behouden van de waterkwaliteit en goede dijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel