Coronalockdowns zorgen nog steeds voor slechte mentale gezondheid: 'We hadden gehoopt dat het klaar was'
Corona en de lockdowns zijn nog steeds de grote boosdoeners waarom er nog heel veel jongeren tussen de 16 en 25 jaar mentale gezondheidsklachten hebben. Dat zegt Isabelle Dekker van Wacht Verzachter, een initiatief voor jongeren die lang wachten op psychische hulp.
De GGD en het RIVM gaven in een onderzoek aan dat veel jongeren nog steeds mentaal kwetsbaar zijn. De helft van de ondervraagden ervaart de eigen mentale gezondheid als niet goed. Vijftien procent van de Flevolandse jongeren ervaart dat zelfs als slecht tot zeer slecht.
"Dit is een beeld dat wij zeker herkennen", zegt Dekker. "De aanmeldingen blijven komen". De problemen zijn volgens haar even groot als twee tot drie jaar.
Lockdown
"De lockdowns tijdens de coronaperiode zijn vaak de oorzaak", zegt Dekker. Jongeren die op een leeftijd waren om van alles te ondernemen en te ontdekken, zaten gedwongen thuis en konden nergens heen. Studeren kon vaak alleen online. Voor veel jongeren verliep dat moeizaam en veroorzaakte het stress.
"We hadden misschien met z'n allen gehoopt dat het nu allemaal wel klaar was". Volgens Dekker ligt dat toch anders. Jongeren hebben in de coronatijd een hoop gemist. Het was volgens haar erg belangrijk om andere jongeren te ontmoeten, maar dat kon niet. "Hoe handhaaf jij je in een groep?" Ook dat hebben jongeren niet kunnen ervaren. Dat heeft iets gedaan met deze jongeren.
De Wacht Verzachter in Lelystad heeft sinds 1 januari van dit jaar een plek in het pand van de Flevolandse Theatervereniging JTL. "Dat doen we om de jongeren een luisterend oor te bieden", zegt Dekker. In het voormalige schoolgebouw aan Kamp 28 in Lelystad is de aula van het gebouw ingericht als huiskamer. Er staan banken en fauteuils om in te hangen en de jongeren kunnen aan de bar wat te drinken halen.
"Hier kunnen ze met elkaar in gesprek, maar ook met een ervaringsdeskundige". De ontmoetingsplek is niet bedoeld om de psychische problemen bij de jongeren op te lossen. Daarvoor moeten ze naar een specialist op dat gebied. Door lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg kunnen deze jongeren vaak nergens terecht. "Wij zijn voor hun een luisterend oor", zegt Dekker.
Toekomst
Ook als het gaat om het toekomstperspectief zien veel jongeren het somber in, merkt Isabelle Dekker van de Wacht Verzachter. Het vinden van een woning lijkt een onmogelijke opgave. Ook maken de jongeren zich zorgen over hun financiële situatie. Dat wordt onder meer veroorzaakt door alsmaar stijgende kosten.
De jongeren die wij opvangen zijn tussen de 17 en 30 jaar. "Wij koppelen ze aan mensen met ervaring op dat vlak", zegt Dekker met een optimisme lach op haar gezicht. Dat optimisme zit in haar karakter. Ook gaat ze ervanuit dat het wel goed komt met de meeste jongeren. "Vaak beseffen ze dat zelf nog niet". En daar heeft ze alle begrip voor.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Leger des Heils blij met plan om te stoppen met boetes voor bedelaars
ALMERE • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariDak- en thuislozen in het stadshart van Almere moeten weer kunnen bedelen en slapen op straat zonder dat ze bang hoeven zijn voor een boete. Dat willen de fracties van GroenLinks en PvdA in de Almeerse...
-
Almeerse Daan is 'Studentondernemer 2025' met eigen schoenenbedrijf
ALMERE • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariAlmeerder Daan van Oostrum heeft de prijs voor Studentondernemer 2025 gewonnen. De 21-jarige student runt een bedrijf dat zich specialiseert in excentrieke en exclusieve schoenen. Als winnaar ontving...
-
Urker kotter na conflict met Franse vissers: 'Fransen vielen ons eerst aan'
URK • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariDe Urker bemanning die door een Franse visser wordt beschuldigd van vandalisme op zee, zegt dat zij zelf eerst werden aangevallen door de Fransen. Volgens de Urkers is de Franse vissersboot over hun netten...