GGD Flevoland: 'Jongvolwassenen nog steeds mentaal kwetsbaar'
Er zijn nog steeds veel jongvolwassenen met een kwetsbare mentale gezondheid. Ondanks een lichte verbetering op een aantal vlakken van mentale gezondheid, valt er nog veel winst te behalen. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024. Dat is een grootschalig vragenlijstonderzoek uitgevoerd onder ruim 3700 jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar in Flevoland.
Slechts de helft van de jongvolwassenen ervaart de eigen mentale gezondheid als goed tot zeer goed. 15 procent ervaart de eigen mentale gezondheid als slecht tot zeer slecht. Volgens de GGD past dit beeld deels bij de dynamische levensfase waarin jongvolwassenen zich bevinden.
Maar, zo zegt de GGD, er zijn ook jongvolwassenen die een echte zorgbehoefte hebben en snel geholpen moeten worden. De lange wachtlijsten in de hele steun- en zorgketen maken dit lastig. Jongvolwassenen lopen daardoor het risico niet op tijd geholpen te worden. Weinig vertrouwen, veel zorgen
Dat er in Flevoland nog veel ruimte is voor verbetering, blijkt ook uit het resultaat dat minder dan de helft van de jongvolwassenen veel vertrouwen heeft in hun eigen toekomst. 18% heeft hier zelfs weinig tot geen vertrouwen in. Dit is hoger dan gemiddeld in Nederland (15%).
Daarnaast maakt de meerderheid van de jongvolwassenen zich zorgen over maatschappelijke thema’s, met name over de woningmarkt en stijgende prijzen. Ruim een kwart van de jongvolwassenen geeft aan moeite te hebben om alles te betalen wat moet.
Lichte verbetering
Toch lijkt er sinds de meting in 2022 ook een lichte verbetering te zijn op een aantal vlakken van mentale gezondheid. Het aandeel jongvolwassenen dat zich in het dagelijks leven vaak beperkt voelt door psychische klachten daalde van 24 procent in 2022 naar 19 procent in 2024. Ook zijn er lichte verbeteringen te zien op het gebied van sterke eenzaamheid en tevredenheid over het eigen leven, al zit dit nog niet op het niveau van de meting in 2021.
"We blijven onze zorg herhalen en benadrukken het belang om te investeren in preventie. Wanneer we jonge mensen helpen om mentaal veerkrachtig te zijn, voorkomen we zwaardere problemen en een grotere zorgvraag in de toekomst" aldus Simone Kukenheim, Directeur Publieke Gezondheid, GGD Flevoland.
Maak mentale gezondheid bespreekbaar
Uit de eerste resultaten van verdiepende interviews komt naar voren dat praten over mentale gezondheid erg belangrijk is voor jongvolwassenen.
Ze vinden het belangrijk om bij iemand terecht te kunnen en zowel erkenning als herkenning te ervaren. Jongvolwassenen vinden het prettig als ze gehoord worden en iemand met ze meedenkt voor oplossingen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Syrisch restaurant vertrekt na jaar uit stationshal Almere Centrum
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariHet Syrische restaurant Leaves by Roots, gevestigd in de stationshal van Almere Centrum, staat al dagen leeg. Eigenaar Rami Masri opende ruim een jaar geleden het restaurant. Het Syrische restaurant was...
-
Directeur Zorggroep Almere al na anderhalf jaar vertrokken
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariDirecteur Bouke Schuurmans heeft begin dit jaar de Zorggroep Almere al na anderhalf jaar verlaten. Schuurmans was directeur intramurale zorg. Dat is de zorg voor mensen die 24 uurs-zorg krijgen en opgenomen...
-
Kunstenaars geven ook de komende vier jaar les op Almeerse scholen
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariHet project 'Kunst is dichterbij dan je denkt' op Almeerse basisscholen krijgt een vervolg. Ook de komende vier jaar gaan kunstenaars langs bij de kinderen van alle groepen. De speciale lessen worden...