Stel verdiende tonnen met illegale huidbleekmiddelen; OM wil dat ze alles terugbetalen

LELYSTAD • Vr 27 september 2024 | 21:35 • Vrijdag 27 september 2024 | 21:35

Het Openbaar Ministerie wil een kleine vijf ton van een 53-jarige man uit Almere vorderen omdat hij dit zou hebben verdiend met een illegale handel in geneesmiddelen waarmee de huid kan worden gebleekt. "En met dat bedrag zit ik nog aan de voorzichtige kant", liet de aanklager voor de rechtbank in Lelystad weten.

De 40-jarige vrouw van de verdachte zou ook van de handel hebben geprofiteerd. In totaal komen de verdiensten op 482.848,40 euro, vertelde de officier vrijdag tijdens een voorbereidende rechtszitting. Voor dat geld werd niet alleen een Ferrari gekocht, er werd ook bijna 67.000 euro in de woning van het stel gestoken en bijna 80.000 euro contant opgenomen, zo staat in de aanklacht te lezen.

'Helemaal in paniek'
Het echtpaar was niet aanwezig in de rechtszaal. Hun advocaat vertelde dat de man door corona geen stem meer heeft. Zijn vrouw zou 'helemaal in paniek zijn' door de rechtszaak tegen haar en haar man. "Ze hebben ook nog vijf kinderen, ze kan deze zitting helemaal niet aan", liet de advocaat weten. Hij voegde eraan toe dat het stel bij de inhoudelijke behandeling van de zaak in januari wel aanwezig zal zijn om tekst en uitleg te geven.

De officier verdenkt de man ervan tussen januari 2017 en november 2019 crèmes, lotions, vloeistoffen, zeep, pillen en poeders met het middel Monobenzon (dat wordt gebruikt voor het bleken van huid) en poeders met Glutathion (antioxidant dat ook als voedingssupplement wordt gebruikt), vanuit Dubai via Ierland naar Nederland te hebben gebracht. Hier verkocht hij ze op de zwarte markt. Zonder een vergunning en de middelen zijn hier ook nog eens verboden, stelt de aanklager.

Aanklacht te zwaar
Maar daar dacht de advocaat van de man anders over. Volgens hem klopt het wel dat hij zonder vergunning heeft gehandeld in de huidbleekmiddelen. "Maar die medicijnen zijn niet verboden in Nederland, dus de aanklacht is minder zwaar dan hij nu wordt gepresenteerd."

De vrouw van de verdachte zou zelf niet bij de handel betrokken zijn geweest, maar wel hebben geprofiteerd van illegale verdiensten. Verder zou ze zich volgens de aanklager schuldig hebben gemaakt aan oplichting en valsheid in geschrifte.

Vervalsing
Om een hypotheek van 850.000 euro te krijgen bij de bank, vervalste ze volgens de officier een werkgeversverklaring. Daarin stond dat ze ruim 245.000 euro bruto per jaar verdiende, terwijl dat niet klopte.

De advocaat vertelde in de rechtszaal dat ze dat wel degelijk verdiende bij een bedrijf in Dubai. "Die onderneming bestaat nu alleen niet meer, dus dat is niet te checken."

Geldstromen door elkaar
Hij vindt ook dat de officier te kort door de bocht is met het vaststellen van het verdiende bedrag met de bleekmiddelen. "Er zijn heel veel componenten van de geldstromen van mijn cliënten door elkaar gehaald. Daardoor klopt dat bedrag van bijna 5 ton niet."

Hij vroeg de rechtbank om een deskundige daar nog eens naar te laten kijken, maar die wees dat verzoek af.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel