Door Watersnood naar NOP verhuisd, maar nog steeds Zeeuw

EMMELOORD • Wo 31 januari 2018 | 14:17 • Woensdag 31 januari 2018 | 14:17
Kees Bolle uit de Noordoostpolder kan zich de overstromingen in Zuidwest-Nederland nog goed herinneren. Komende nacht is de Watersnoodramp op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden 65 jaar geleden.

Bolle woonde met zijn ouders in het dorpje Sirjansland op Schouwen-Duiveland. Bij een noordwester storm en springtij brak het zeewater in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 door de dijken. De Emmeloorder ziet nog de beelden voor zich van de overstroming en de helikopters die redding kwamen brengen.

"Voor mijn ouders was het veel erger"
De ramp maakte grote indruk op de 9-jarige Kees. “Maar nu ik er op terugkijk denk ik dat het voor mijn ouders veel erger moet zijn geweest.”

Voor vader en moeder Bolle was het de tweede keer dat ze een overstroming meemaakten. De eerste keer was in de Tweede Wereldoorlog toen de bezetters grote delen van Zeeland onder water zetten om de opmars van de geallieerden te stuiten.

Boomgaard ging verloren
Zowel in 1944 als bij de watersnood negen jaar later ging de boomgaard van de Bolle's verloren. De vader van Kees stopte als fruitteler en begon in Emmeloord als vertegenwoordiger in landbouwwagens.

Dat betekende voor het gezin niets minder dan een emigratie. “In die tijd was het zes uur reizen tussen Zeeland en de Noordoostpolder. Mijn moeder wilde eerst niet weg uit Zeeland, maar dat is later helemaal goedgekomen.”

Veel Zeeuwen in de NOP
In de nieuwe omgeving kwamen vader, moeder en Kees veel Zeeuwen tegen. Na de onderwaterzetting door de Duitsers hadden hier veel boeren land gekregen. En ook na de Watersnood van 1953 trokken veel Zeeuwen naar het nieuwe land.

Helemaal thuis
Kees is op een kleine onderbreking na altijd in de Noordoostpolder blijven wonen. Hij voelt zich er helemaal thuis, maar zegt ook: “Ik ben en blijf een Zeeuw”.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel