Ilse uit Almere Buiten betaalt van haar pensioentje kerstboodschappen voor arme gezinnen
Niks lekkers te eten met kerst omdat je het niet kan betalen? Dat kan niet, vindt de gepensioneerde Ilse van Russel uit Almere Buiten. Ze legt elke maand wat geld opzij om in december 'kersttassen' samen te stellen, die ze dan voor kerst weggeeft aan arme stadsgenoten.
In de tassen zitten bijvoorbeeld chips, drinken, chocoladekransjes, kerstkoekjes en afbakbroodjes. "Elke tas bevat voor zo'n 35 euro aan boodschappen", zegt ze.
Er staan dertien tassen klaar bij haar in de woonkamer. Die kunnen mensen bij haar ophalen. De boodschappen heeft ze zelf betaald en ze heeft er meerdere dagen over gedaan om alles in huis te krijgen.
Niet makkelijk
Zelf heeft Ilse het jarenlang niet makkelijk gehad. "Ik had een gezin met drie kinderen en drie pleegkinderen". Toch zorgde ze ervoor dat er met de kerst altijd wel iets lekkers in huis was. "Dat was vaak niet makkelijk om dat voor elkaar te krijgen", weet zij zich te herinneren.
Haar dochter Prativa helpt bij het vinden van mensen die een tas mogen halen. "Ik heb een oproep gedaan op Facebook", zegt Prativa. Daar kwamen volgens haar veel reacties op. "Er zijn heel wat mensen die in armoede leven", zegt ze. Uit de aanvragen heeft ze eerst gefilterd of de mensen echt wel in aanmerking komen. "Er zitten mensen bij die met iedere actie die er is meedoen", zegt ze. Daar is het niet voor bedoeld. Prativa zocht naar gezinnen met kinderen die met de kerst niets extra's hebben.
Veel animo voor de tassen
Er waren dit keer meer aanmeldingen dan gedacht. Er is geloot en de gelukkigen die een tas mogen ophalen weten dat inmiddels. Via Facebook hebben ze een bericht ontvangen.
Over armoede in Nederland heerst volgens Prativa nog altijd een groot taboe. Ze heeft de mensen die een tas mogen halen gevraagd of ze hun verhaal bij Omroep Flevoland zouden willen vertellen. "Niemand wil dat", zegt ze. "Waarschijnlijk uit schaamte". Volgens haar weten vrienden, bekenden en familieleden vaak niet onder welke armoedige omstandigheden deze mensen leven.
Ilse is dit initiatief in 2021 gestart, toen ze met pensioen ging. Soms kreeg ze steun van ondernemers. "Vorig jaar sponsorden de Albert Heijn en een snackbar mijn actie nog", vertelt ze.
Die sponsoren zijn dit jaar afgehaakt. "Alles wat in de tassen zit is door mij betaald, van mijn AOW en mijn kleine pensioentje", zegt Ilse.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
24 Flevolandse veehouders willen zich laten uitkopen door het Rijk
FLEVOLAND • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberIn totaal hebben 24 veehouders uit Flevoland zich gemeld bij het Rijk om te praten over uitkoop. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In heel Nederland hebben zi...
-
'De noopopvang bij Biddinghuizen is saai', dagjes uit tijdens de kerst zijn welkom
BIDDINGHUIZEN • Di 24 december • Dinsdag 24 december"De hele dag in het kamp zitten is erg saai!" Dat zegt Julliet Hadifih uit Syrië, een van de kinderen uit de noodopvang bij Biddinghuizen. Ze was met zo'n dertig andere kinderen een dagje uit in Belee...
-
De regen trotseren om zeldzame dwergaalscholver te zien: 'Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding'
LELYSTAD • Di 24 december • Dinsdag 24 decemberHet is rond lunchtijd als ecoloog Jeroen van Wijk maandag met een collega door het Natuurpark Lelystad loopt, en een vreemde kleine vogel op een tak in een meertje ziet zitten. "Kijk, dat is een dwerg...