Waterschap mag Marker Wadden geen rekening sturen, gat in de begroting van anderhalf miljoen
Door een verloren rechtszaak heeft Waterschap Zuiderzeeland een gat in de begroting van anderhalf miljoen euro. Het waterschap verloor de zaak van Natuurmonumenten. Deze beheerder van natuurgebieden weigerde de waterschapsheffing te betalen voor percelen die buiten de Flevolandse dijken en in water van het Rijk liggen. En dat was terecht, zo heeft de rechter nu ook in hoger beroep bepaald.
Het waterschap onderhoudt de dijken en zorgt dat inwoners van Flevoland geen natte voeten krijgen en zorgt dat het grondwater op peil blijft. De 'ingezetenen' van een gebied betalen hiervoor jaarlijks een bedrag, zodat het waterschap zijn werk kan doen. Maar mag een waterschap ook eigenaren van percelen, huizen en bedrijven die buiten de dijken liggen een rekening sturen? Waterschap Zuiderzeeland vond van wel.
Dat merkte ook Natuurmonumenten, dat rond Flevoland zo'n 140 kleinere en grotere natuurgebieden beheert. De waterschapsheffing over 2021 bedroeg ruim 70.000 euro. En dat bedrag was mede zo hoog, omdat voor het eerst toen ook de Marker Wadden werden aangeslagen.
Zuiderzeeland deed dit, omdat de nieuw aangelegde eilanden volgens een officiële kaart binnen beheersgebied van het waterschap liggen. Op die kaart hoort ook het volledige Markermeer bij het beheersgebied van Zuiderzeeland, evenals een deel van het IJsselmeer en stukken van de randmeren. Voor Natuurmonumenten ging dit veel te ver. Want de Marker Wadden liggen in het Markermeer, dat ook onder beheer van het Rijk valt. De nieuw aangelegde eilandgroep staat niet in verbinding met Flevoland en de dichtstbijzijnde dijk van het waterschap ligt bij Lelystad, op zo'n tien kilometer afstand.
Kaart waterschap is te ruim
Een rechtszaak over de kwestie bracht eind vorige maand duidelijkheid: voor percelen die buiten de dijken en in water van het Rijk liggen, mag Zuiderzeeland geen rekening sturen. Zelfs niet wanneer het waterschap op de Marker Wadden wel degelijk bever- en muskusratten zou bestrijden. De kaart van het beheersgebied van Zuiderzeeland is volgens het gerechtshof in Leeuwarden bovendien veel te ruim opgesteld.
Door de uitspraak kon niet alleen de rekening die aan Natuurmonumenten in de papierversnipperaar. Ook een aantal andere ingezetenen met grond of huizen buiten de dijken én in water van het Rijk hoeft door de uitspraak de heffing niet te betalen. Hierdoor komt er bij het waterschap in totaal anderhalf miljoen euro minder binnen dan verwacht.
Wonen buiten de dijken komt in Flevoland overigens op best veel plaatsen voor. In de meeste gevallen gaat het om huizen in de buurt van havens. Zoals bijvoorbeeld Schokkerhaven bij Nagele en de Pluuthaven bij Zeewolde. Hoe nu verder?
Voor het waterschap was het een principezaak. Dat was ook de reden waarom het tot een rechtszaak kwam.
De waterschapsheffing is voor een waterschap de belangrijkste inkomstenbron. Door de financiële tegenvaller zouden Flevolanders die wel binnen de dijken wonen vanaf 2026 zelfs een hoger bedrag aan waterschapslasten kunnen gaan betalen.
Of dat ook werkelijk gaat gebeuren, is nog de vraag. Omdat de uitspraak van de rechter volgens Zuiderzeeland gevolgen heeft voor meerdere waterschappen in het land, heeft ons waterschap belastingkantoor GBLT gevraagd ook een besluit te nemen. GBLT incasseert belastingen voor vijf waterschappen en tien gemeenten.
Het waterschap laat bovendien nog onderzoeken of de invoering van de Omgevingswet, begin dit jaar, gevolgen heeft voor de uitspraak van de rechter.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Waterschap mag Marker Wadden geen rekening sturen, gat in de begroting van anderhalf miljoen
FLEVOLAND • Ma 16 december • Maandag 16 decemberDoor een verloren rechtszaak heeft Waterschap Zuiderzeeland een gat in de begroting van anderhalf miljoen euro. Het waterschap verloor de zaak van Natuurmonumenten. Deze beheerder van natuurgebieden w...
-
Filedruk in onze provincie licht toegenomen, file van 7,5 uur grootste uitschieter
FLEVOLAND • Ma 16 december • Maandag 16 decemberDe filedruk in Flevoland is dit jaar licht toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van de NOS en de regionale omroepen. Uit data van Rijkswaterstaat komt naar voren dat zowe...
-
Judith Voorst uit Zeewolde beste kerstdorp-bouwer van Nederland
ZEEWOLDE • Zo 15 december • Zondag 15 decemberJudith Voorst uit Zeewolde is de beste kerstdorp-bouwer van Nederland. Ze deed mee aan het NK kerstdorp-bouwen. Bij een tuincentrum in Osdorp in Amsterdam streed ze tegen vier anderen en won. De deeln...