Vluchtelingen geloven in betere toekomst van Syrië
Miljoenen Syrische vluchtelingen hebben de afgelopen tijd op verschillende manieren kun vreugde en blijdschap geuit toen ze hoorden dat het regime van Bashar al-Assad was gevallen. Centrale vraag is hoe het verder moet met het land, nu de dictator verdreven is.
Deze vraag stellen we aan zes vluchtelingen die in Lelystad wonen. Ze hebben diverse achtergronden en komen uit verschillende Syrische regio's.
Mhsen Abdullah (60) woont al tien jaar in Nederland. Hij is moslim en komt uit het oosten van Syrië. Hij zegt opgetogen te zijn dat het regime van Bashar al-Assad gevallen is. "Ik ben heel erg blij. Mijn hart is vervuld van vreugde", zegt hij.
Eén familie, wij houden van elkaar
Volgens Abdullah bestaat Syrië uit meer dan zeventig verschillende bevolkingsgroepen. Deze moeten volgens hem met elkaar samenwerken voor een betere toekomt. "Voordat Bashar al-Assad aan de macht was, waren we één familie. Nu de dictator gevallen is, moeten we samenkomen en Syrie opnieuw opbouwen."
Madian Haj Bakri (51) is het met Abdullah eens. Ondanks de verschillende religies en etniciteiten verwacht hij dat Syrische burgers zij aan zij zullen staan voor een betere toekomt voor hun land.
Bakri is moslim en komt uit Latakia in het westen van het land. "Bevolkingsgroepen in Syrië houden van elkaar, ondanks alles wat Bashar en zijn vader hebben gedaan, en ondanks alle tragedies.", zegt hij.
Amena Hejazi (58 jaar) komt uit de hoofdstad Damascus. Zij heeft er vertrouwen in dat er geen plek is in Syrië voor een eventuele burgeroorlog, zoals het geval was in andere Arabische landen.
"Alle Syriërs moeten de handen ineenslaan zodat we samen ons land opbouwen, zoals het vroeger was", zegt Hejazi. Of dat in de huidige situatie mogelijk is? "Dat is zeker mogelijk. Syrische mensen houden van elkaar. In Syrië zijn meerdere religies maar er is geen onderscheid tussen ons."
Kat uit de boom kijken
Ziad Naddaf (60) is christen en komt uit Homs. Ook hij is blij dat het regime van Assad is gevallen. Wel zegt hij voorzichtig af te willen wachten wat er in de komende tijd met Christenen gaat gebeuren.
De ideale situatie volgens hem is dat de christenen hun geloof in vrijheid blijven belijden. Hij hoopt dat toekomstige machthebbers van Syrië een land maken waar alle bevolkingsgroepen in welvaart, vrijheid en vrede kunnen leven. "Syrië heeft alles wat nodig is om vluchtelingen uit andere landen op te vangen, en niet dat wij zelf ons land moeten ontvluchten."
Syrie voor iedereen
Rabie Mezher (55) komt uit het zuiden. In zijn stad, As-suwayda, wonen voornamelijk Druzen, zegt hij. "Maar we hebben ook christenen, moslims en andere geloofsovertuigingen in onze stad. We zijn homogeen, broeders van elkaar. Als bevolkingsgroepen en als religie hebben we onderling geen enkel probleem", zegt hij.
Ali Hussein (45) komt uit Aleppo. Ook hij maakt zich weinig zorgen over de toekomst van Syrie. Het waren Assad en zijn vader die verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar uitspeelden. "Maar nu verwachten we een Syrië voor iedereen", zegt Hussein.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
'Fraudegevoelig pasje' voor recyclingperrons roept vragen op
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariInwoners van Almere hebben recent een brief van de gemeente ontvangen met daarin een papieren toegangspas voor de drie recyclingperrons in de stad. De keuze voor een papieren toegangspas roept vragen...
-
Almeerse Abed weer terug in Nederland, na 16 maanden in Gaza
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariOpgelucht dat hij weer een voet op Nederlandse bodem heeft gezet. Zo reageerde de Almeerse Abed al Attar toen hij woensdagmiddag arriveerde op Schiphol. Abed was de enige Nederlander die door de Israëlische...
-
Loopjongen of grote criminele speler? 22-jarige Drontenaar staat voor de rechter
LELYSTAD • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariWas de 22-jarige Drontenaar die in juli vorig jaar opgepakt werd in Dronten alleen een loopjongen of speelt hij een grotere rol in het criminele circuit? Die vraag stond woensdagochtend centraal in de...