Urk gaat in de herkansing met 'onbekende' subsidiepot voor historische botters
De gemeenteraad van Urk heeft donderdagavond ingestemd met nieuwe regels voor een jaarlijkse subsidiepot van 35.000 euro voor varend erfgoed. Daarmee kunnen historische botters in de haven een gedeeltelijke compensatie van hun liggeld krijgen en ook onderhoud kan gedekt worden door de subsidie.
Het instemmen met de nieuwe regels was nodig omdat de subsidiepot er al sinds 2017 is, maar dat weinig mensen weten dat het bestaat. Daardoor is er de afgelopen jaren nauwelijks gebruik van gemaakt door de doelgroep waarvoor het bedoeld is. Verbazing over bestemming overgebleven geld
Het geld dat overbleef is onder meer naar de ontwikkeling van het mini-museum 'Ut Kunstige Vissers Ussien' gegaan. En naar een stoeptegel die een scheepswrak bij een basisschool aanduidt. Dat wekte verbazing op bij diverse politieke partijen in de gemeenteraad.
Wethouder Brouwer erkende dat het een fout was dat het bestaan van de subsidiepot niet goed bekend is gemaakt de afgelopen jaren.
'Sector wel gesteund'
Het betekende volgens de wethouder niet dat eigenaren van historische botters helemaal geen ondersteuning hebben gekregen: "We hebben bijvoorbeeld veel geld gestoken in de vernieuwing van de botterschuur. En andere aanvragen zijn wel gehonoreerd, alleen dan niet vanuit deze pot."
De gemeenteraad van Urk heeft naast het instemmen met de nieuwe beleidsregels, ook gevraagd of niet gebruikt geld uit 2023 en 2024 naar volgend jaar geschoven kan worden. Dat geld kan dan met terugwerkende kracht alsnog worden besteed aan de varenderfgoedsector.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Van restaurant tot IT-bedrijf: dit zijn de faillissementen van Flevolandse bedrijven
FLEVOLAND • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariVlak voor corona besloot de nieuwe eigenaar van 't Huus van Guus zijn restaurant in Zeewolde te verbouwen, maar door de crisis moest het bedrijf lange tijd dicht. Daardoor liep het bedrijf veel inkomsten...
-
Jeugdcel voor 'zwaardgevecht' met machete en keukenmes
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariDe 19-jarige Jaïr C. uit Helmond is dinsdag veroordeeld tot 60 dagen jeugdcel, waarvan 47 voorwaardelijk. De jongen had vorig jaar april in de A. Roland Holststraat in Almere iets wat leek op een middeleeuws...
-
'Solo-actie' van wethouder jeugdzorg oogst kritiek en bijval van gemeenteraad
LELYSTAD • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariFelle kritiek, maar ook bijval. Dat kreeg de Lelystadse wethouder Annemieke Messelink dinsdagavond tijdens een commissievergadering over haar aanpak van de jeugdzorg. Diverse partijen staan achter de...