OM: Nalatigheid moeder leidde tot fatale hondenaanval op baby, voorwaardelijke celstraf geëist

EMMELOORD • Wo 4 december 2024 | 15:43 • Woensdag 4 december 2024 | 15:43

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden, met een proeftijd van drie jaar tegen de moeder van wie het kind werd doodgebeten door haar hond in Emmeloord. De vrouw mag in die tijd ook geen honden houden van het OM en moet meewerken aan controles. Het OM verwijt de 34-jarige vrouw dood door schuld en grove nalatigheid.

Een onvoorwaardelijke celstraf zou volgens de officier van justitie (OvJ) niet op zijn plaats zijn. De vrouw heeft haar "ernstigste straf" al gehad met het verliezen van haar kind, zei de OvJ.

Drama Staalstraat
Het incident vond op 24 augustus vorig jaar plaats in de Staalstraat in Emmeloord. Baby Leon werd, zo bleek na onderzoek, door een hond gebeten en naar het Antonius Ziekenhuis gebracht, maar daar moest de acht weken oude baby gereanimeerd worden. De hulp mocht niet meer baten. De baby overleed.

Hond Bandi was een kruising tussen een Amerikaanse staffordshire-terriër en een pitbull. Het dier werd door de politie in beslag genomen.

Een paar dagen na het ongeluk was het nog onduidelijk hoe de hond de baby had kunnen bijten. In september dit jaar bleek tijdens een eerdere zitting dat de baby waarschijnlijk door zijn moeder alleen gelaten was in een babynestje op de bank. De moeder maakte op dat moment in de keuken een melkflesje klaar. De hond zou naast de bank hebben gelegen.

De moeder zei tijdens de zitting dat ze vrijwel elke moment zicht had op haar kind, maar dat het dier "in een fractie van een seconde toesloeg".

Vaker agressief
In de rechtszaal zei de moeder woensdag dat de hond een 'heel lief beest' was en deel uitmaakte van het leven van het gezin. "Er zijn nooit situaties geweest dat we op hem moesten letten", zei ze. Zo likte de hond bijvoorbeeld de voetjes en de handjes van de baby.

De rechter vroeg vervolgens of de vrouw daaruit kon afleiden dat de hond lief was voor haar zoon. Daarop zei de vrouw 'ja'. "Het was mijn beste vriend. Hij was altijd naast me. Hij voelde mijn verdriet en hij vond het fijn om te knuffelen."

"Het was mijn beste vriend"

— Moeder van de baby

De rechter vroeg of de vrouw wel eens eerder gemerkt heeft dat de hond agressief was. Dat zou namelijk al eens eerder gebeurd zijn en de hond zou buiten vaak een muilkorf hebben gedragen. De moeder verklaarde eerder al eens over een bijtincident tijdens het uitlaten, dat was twee jaar geleden in Lemmer bleek tijdens de zitting.

Woensdag zei de vrouw dat ze nooit gemerkt had dat de hond agressief was. Het eerdere incident gebeurde volgens haar 's avonds. "Dat kwam door een hond die zomaar vanuit het niets verscheen. Er werd eerst gekwispeld waardoor ik dacht dat ze gingen spelen."

Toen kwam er volgens haar een aanval. "Ik probeerde de hond te verdedigen door ze uit elkaar te halen. Toen werd ik gebeten. Ik weet niet zeker welke hond mij heeft gebeten", vertelde ze. "Ik zag dat mijn hond onzeker was wanneer er een andere hond dichtbij was. Hij was niet agressief."

Emotioneel
De officier van justitie wilde tijdens een eerdere zitting meer vragen over het bijtincident, maar de vrouw was toen niet aanwezig omdat ze mentaal nog niet in staat zou zijn geweest om voor de rechter te verschijnen. Ook nu kostte het de vrouw zichtbaar moeite om te vertellen.

De moeder was nog steeds vervuld van verdriet vanwege het overlijden van haar zoontje Leon en had tranen in haar ogen. "Deze tragedie heeft me zo kapot gemaakt", schreef de nu 34-jarige verdachte ook in een brief aan de rechtbank.

"Deze tragedie heeft me zo kapot gemaakt"

— Moeder van de baby

Onderzoek naar de hond
Na het ongeluk is Bandi onderzocht en geobserveerd. Dat gebeurde onder meer omdat de hond een kruising is tussen twee rassen die gefokt zijn om te vechten met andere honden in de ring, waardoor er agressie 'in het dier' zit. De onderzoekers hielden een pop voor bij de hond. Uit de observatie bleek dat de hond gedrag toont dat prooigedrag wordt genoemd. Ook werd gezien dat hij geen vriendelijk sociaal contact maakt en 'sterk angstig naar mensen' is. Doordat hij niet op mensen gericht is, maakt dat het moeilijk om het prooigedrag af te leren.

De conclusie die werd getrokken is dat de schadekans bij Bandi erg hoog is bij mensen en kinderen. Ook werd gezegd dat de invloed van de eigenaar risicoverhogend is geweest. Dat werd afgeleid uit een foto die in de woning is gevonden. Op foto's van de baby met de hond is volgens de rechter te zien dat de hond prooigedrag vertoont. Volgens de rechter is dat niet goed herkend door de eigenaar.

De officier van justitie vroeg aan de vrouw of zij diezelfde waarneming ooit gedaan heeft. "Nee", zei de verdachte. Ze wist geen antwoord op de vraag of het kan zijn dat zij het gedrag verkeerd heeft ingeschat in het verleden. "De hond knuffelt de hele dag en bleef bij ons liggen."

Een dierenarts die ook gehoord werd, grapte 'doodgebeten te worden als de hond niet met een muilkorf in de praktijk verscheen'.

Bandi kwam uit Polen
Ook de partner van de vrouw werd als getuige gehoord. Deze verklaarde dat Bandi is gekocht via internet toen hij 4,5 maand oud was. De man had medelijden met de hond omdat hij naar plas en poep stonk. Hij leek niet sociaal.

De man zag problemen en sprak met deskundigen. Hij kreeg een advies uit Polen en heeft de hond vervolgens getraind door snoepjes te geven en af te leiden. Ook werd de hond gecastreerd. Volgens de partner trok het gedrag van Bandi bij. De hond zou naar anderen geen goed gedrag tonen, verklaarde de partner, maar was niet agressief.

De man denkt dat Bandi dat wel ooit is geweest, en dan vooral naar andere honden. Hij zei dat hij er tijd in had moeten steken om dat te veranderen.

Telefoon afgetapt
De rechter vertelde tijdens de zitting dat de politie ook de telefoon van de vrouw heeft afgetapt. Daarin werd ook gesproken over de hond. De rechter las voor uit zijn aantekeningen: "Mijn moeder is tegen dieren. Ze was tegen het idee van hond in huis. In gesprek met haar kon ik niet zeggen wat er was gebeurd."

De vrouw zei hierop nog steeds niet in staat te zijn om hierover te praten. De rechter vroeg of de moeder van de verdachte er nog steeds niet van weet. "Nee", zei de verdachte daarop.

Waarom niet in de box?
De officier van justitie vroeg de vrouw waarom zij haar baby de bewuste dag niet in een box had gelegd. "Het is een vraag die ik niet kan beantwoorden, waarvan ik het antwoord erop niet weet en die ik mijzelf elke dag stel."

Toen het ongeluk gebeurde, belde de vrouw niet direct 112, maar haar partner. Samen gingen ze uiteindelijk naar het ziekenhuis in Emmeloord. De rechter en het OM namen dat de vrouw niet kwalijk.

'Een waar drama'
"De zaak die we vandaag bespreken is tragisch voor alle betrokkenen", zei de officier van justitie. "Er heeft een waar drama plaatsgevonden. Jonge ouders die hun pasgeboren kindje verliezen, erger kan niet. Naar het oordeel van het OM had het overlijden van de baby toch voorkomen kunnen worden."

"Er heeft een waar drama plaatsgevonden"

— Officier van justitie

Volgens het OM heeft de vrouw geen voorzorgsmaatregelen genomen om haar zoontje te beschermen tegen 'de reeds bekende gevaren van de gezinshond'. "En dat maakt dat we ons, ondanks alle begrijpelijke emoties bij de direct betrokkenen, moeten buigen over deze zaak. Het OM is zich bewust van de impact van de vervolgingsbeslissing op verdachte en haar naasten, tegelijkertijd heeft het OM oog voor het belang van het overleden, jonge slachtoffer en voor het maatschappelijk belang."

De vrouw woont inmiddels niet meer in Emmeloord, maar in Rotterdam. De zaak werd eerder uitgesteld vanwege de afwezigheid van de moeder.

De rechtbank doet op 18 december uitspraak in de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel