Verhoren raadsenquête Floriade dag 5: Weerwind was 'niet bezig met de details'
Iemand die zich bezighield met de hoofdlijnen, niet met alle details. Zo omschreef oud-burgemeester Franc Weerwind zijn rol bij de Floriade woensdag. Weerwind werd gehoord door de raadscommissie die onderzoek doet naar de wereldtuinbouwtentoonstelling die Almere meer dan 100 miljoen euro heeft gekost.
De oud-burgemeester (2015-2022) verwees bij de beantwoording van vragen geregeld naar zijn 'vakwethouders'. Hij doelde daarmee op de verschillende wethouders die in de loop der jaren de Floriade in hun takenpakket hadden.
Het waren die wethouders en hun ambtenaren die dag in dag uit met de voorbereidingen van het evenement bezig waren. Zijn eigen rol was beperkt, zo schetste Weerwind. Hij was 'geen superwethouder', zo merkte de oud-burgemeester op.
Cruciaal moment in aanloop naar de Floriade
In het verhoor van Weerwind werd uitgebreid stilgestaan bij een cruciaal moment uit eind 2018 en begin 2019. Op dat moment werd vastgoedontwikkelaar Amvest aangetrokken om woningen en andere gebouwen op het Floriadeterrein neer te zetten. Dit was in lijn met het thema van de wereldtuinbouwtentoonstelling, waar het ging over 'groene steden.'
De organisatie van het zes maanden durende evenement vreesde echter dat de focus veel te veel op de ontwikkeling van de woonwijk kwam te liggen, waardoor de Floriade op de tweede plaats kwam te staan. Dat zou negatief uitpakken voor het evenement was de vrees.
Bij de Raad van Commissarissen was de onvrede zo groot dat die besloot om op te stappen. Aan de gemeenteraad werd dat door burgemeester en wethouders omschreven als 'een koerswijziging' waardoor het verstandiger zijn een andere RvC te zoeken.
Achter de schermen maakte de Floriade BV ondertussen wel in duidelijke bewoordingen duidelijk niets te zien in de keuze voor vastgoedontwikkelaar Amvest.
'Niets willens en wetens achtergehouden'
Dat de gemeenteraad dit niet te horen kreeg - zelfs niet na herhaaldelijk doorvragen in een debat - noemde Weerwind woensdag geen ongebruikelijke gang van zaken. "Ik heb niets willens en wetens achtergehouden voor de Almeerse gemeenteraad", zei de oud-burgemeester.
Het was volgens Weerwind constant een kwestie van afwegen: welke informatie was er allemaal en wat moet ook echt gedeeld worden met de raad? In een proces dat zo complex is als de Floriade kwam het volgens Weerwind geregeld voor dat er spanningen of onenigheden waren.
Dat hoort erbij, was zijn strekking. Niet elke onenigheid hoeft volgens hem meteen bij de gemeenteraad op tafel gelegd te worden.
Het verhoor van Weerwind is hier via de gemeente Almere terug te kijken.
We hielden over het verhoor van Weerwind een liveblog bij, dat lees je hieronder:
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Staten willen meer generatiewoningen voor oud en jong in Flevoland
FLEVOLAND • Do 14 november • Donderdag 14 novemberDe provincie moet voor de komende zomer nagaan of er met gemeenten en projectontwikkelaars concrete afspraken mogelijk zijn voor de bouw van meer zogeheten generatiewoningen. Deze woningen worden ook...
-
Geen uitstel: waterputten gaan in zuidelijk Flevoland per januari dicht
FLEVOLAND • Do 14 november • Donderdag 14 novemberDe provincie is niet bereid om waterputten voor boeren in zuidelijk Flevoland na januari langer open te houden. Sluiting is al in 2009 besloten, dus boeren hebben lang genoeg de tijd gehad om dit voor...
-
Peter R. de Vries Foundation: ton voor gouden tip over dader vermoorde Esther Paul
ALMERE • Do 14 november • Donderdag 14 novemberDe Peter R. De Vries Foundation looft 100.000 euro uit voor de gouden tip in de moordzaak van Esther Paul uit Almere. Volgens de Foundation moet dat 'hopelijk leiden tot de definitieve veroordeling va...