Steeds meer akkers ingezaaid met kleurrijke bloemetjes, maar waarom?

NOORDOOSTPOLDER • Ma 4 november 2024 | 6:00 • Maandag 4 november 2024 | 6:00

Het ziet er kleurrijk uit, een veld vol tagetes, in de volksmond ook wel 'afrikaantjes' genoemd. Je ziet ze steeds vaker in de Noordoostpolder. Ze staan daar alleen niet vanwege de mooie bloemen, maar als groenbemester om aaltjes te bestrijden.

In dit specifieke geval het wortellesieaaltje. Dit wormpje doet het goed op de lichte gronden zoals die in Noordoostpolder. Het beestje kan schadelijk zijn voor bijvoorbeeld uien. Met tagetes wordt het probleem op een natuurlijke manier aangepakt.

De aaltjes kruipen de wortels in van de tagetes maar deze plant heeft bepaalde gifstoffen in de wortel waardoor de aaltjes doodgaan zodra ze helemaal in de wortels zijn gekropen. Dat is met het blote oog niet te zien, maar is wel effectief.

Wortels tagetes

Nieuw in de akkerbouw
Deze methode wordt in de akkerbouw steeds vaker gebruikt, omdat bestrijdingsmiddelen die eerder gebruikt werden om de aaltjes uit te schakelen niet meer zijn toegestaan.

Daarom is het gebruik in de landbouw vrij nieuw. In de Noordoostpolder zijn nu tien percelen ingezaaid met de bloemen. De methode zelf bestaat al langer. De plant wordt van oudsher al vaak gebruikt in moestuinen om daar de aaltjes te bestrijden. Dat geldt dus ook in het groot voor akkerbouwbedrijven.

Inunderen nu ook in Oostelijk Flevoland
Een andere manier om meerdere soorten aaltjes te bestrijden is door het land onder water te zetten, te inunderen. Het zorgt voor zuurstofarme grond waardoor de aaltjes sterven. Dit is de afgelopen jaren in Noordoostpolder ook veel gedaan.

Je ziet het nu ook op andere plekken zoals in Oostelijk Flevoland. Boeren zijn hier intensievere gewassen gaan telen net als in de Noordoostpolder. Meer gronden worden gediepploegd voor de teelt van deze gewassen waardoor de percelen gevoelig worden voor wormpjes.

'Inundatie'

Het inzaaien met tagetes is alleen veel minder ingrijpend dan inundatie en de verwachting is dan ook dat het gebruik van de bloemen zal toenemen. De fleurige bloemetjes staan nog tot volgende maand op het land.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel