Lichtfestival ALLUMINOUS transformeert stad: 'Een sprookjesachtige ervaring'

ALMERE • Za 26 oktober 2024 | 18:02 • Zaterdag 26 oktober 2024 | 18:02

Felle lichten, veel rook en illustere muziek: tijdens de opening van lichtfestival ALLUMINOUS komen mensen van heinde en verre naar Almere om van de vele lampjes te genieten. Voor de derde editie van het lichtkunstfestival is groots uitgepakt en zo lijkt de stad te transformeren in een sprookjesachtige omgeving.

"Ik heb niet zo veel met kunst maar ik vind de lichten hartstikke leuk", lacht een Almeerse bezoeker. Ze is met haar moeder voor het eerst bij het festival en beiden zijn niet teleurgesteld. "Het is super leuk dat dit georganiseerd wordt in Almere." Tijdens onze tour langs de lichtjeskunst ontmoeten we veel blije mensen.

Kunst neemt de wijk over
Wat opvalt is de grootte van het evenement: het Weerwater lijkt totaal ondergedompeld in licht en overal staan bordjes en verkeersregelaars om mensen te begeleiden. Een deel van de stad lijkt overgenomen te zijn door bezoekers en kunstwerken. Iets wat je in eerste instantie niet direct verwacht van een gratis festival.

Voor organisator Sandra van Beers zorgt dat voor extra spanning. "We zijn altijd weer blij dat er mensen komen." Vorig jaar bezochten meer dan dertigduizend mensen het festival, terwijl de regen toen met bakken uit de lucht viel.

Toch heeft ze dit jaar geen hoge verwachtingen. "Als we opnieuw die dertigduizend halen, ben ik tevreden", lacht de organisator. En hoewel ze de verwachtingen laag houdt, lijkt de eerste dag hoopgevend.

Enthousiaste licht-feestvierders
Direct na de opening staat de Esplanade - waar het lichtfeest begint - al helemaal vol en naarmate de avond vordert lijkt het rondje Weerwater volledig overgenomen door mensen die genieten van de lichtshow. Van draaiende bollen in het bos tot pilaren met sprookjesachtige beelden: overal verwonderen bezoekers zich over de kunst.

Live water als lichtshow

Daarmee lijkt Almere bij toeval een nationaal evenement te organiseren. Want wat begon als een kleine tentoonstelling bij de Floriade, is inmiddels een publiekslieveling. Zo omschrijft een Amsterdamse bezoeker het festival als 'een sprookjesachtige ervaring' en lijken de Almeerders zelfs trots op de kleurrijke route.

Toch komt er al snel een einde aan de transformatie. Drie november sluit de tentoonstelling. Tot die tijd kunnen mensen zich nog onderdompelen in de lichtshows.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel