Hoe een klein bedrijfje uit Lelystad met anatomische modellen de hele wereld wil veroveren
Het is niet bepaald een alledaags beroep en je moet er ook maar zin in hebben: toch wil een klein Lelystads bedrijf er de wereldmarkt mee veroveren: met het ontleden en bestuderen van dode dieren, om vervolgens modellen te maken voor de wetenschap.
De ondernemers Paul Schilperoord en Mieke Roth hebben er vertrouwen in dat ze met hun nieuwe bedrijfje Anitomical een product maken waar wereldwijd behoefte aan is. Hun gedetailleerde anatomische weergaves laten zien hoe dieren er van binnen precies uitzien. Dit is interessant voor bijvoorbeeld universiteiten, onderzoekers en musea.
Het begon allemaal met een barbiepop
De liefde voor anatomie zat er bij Roth al vroeg in. Toen ze als kind van haar ouders een barbiepop kreeg, vroeg ze zich af hoe het mogelijk was dat de knie ervan kon buigen. Ze brak het been doormidden en ontdekte het mechanisme. Een pop heeft ze na die tijd nooit weer gekregen, zo zegt ze.
Maar het zaadje was gepland: Roth kreeg een fascinatie voor het onderzoeken van dieren. Ze gebruikt het nu voor het maken van digitale, geprinte of interactieve modellen. Samen met zakenpartner Paul Schilperoord brengt ze die aan de man.
Dit is geen kunst, het klopt!
Hoewel het gedetailleerde en kleurrijke werk soms doet denken aan kunst, wil Roth het die naam niet geven. Mensen mogen het wel mooi vinden, maar het gaat er volgens haar om dat het anatomisch klopt. Het model moet de werkelijkheid weerspiegelen.
Dat is niet altijd een gemakkelijke opgave, want een dier moet daarvoor minutieus worden onderzocht. Bij kleine beestjes zoals een watervlo of een slak is dat natuurlijk moeilijk. In dat soort gevallen moet het bedrijf ook eerder verschenen literatuur raadplegen.
Bij een octopus gaat het gemakkelijker, zo merkte Roth onlangs. Ze regelde er eentje via een Urker vishandel, die speciaal voor haar het beest intact liet. Hierdoor kon ze onder meer zien dat de slokdarm door de hersenen van de octopus loopt. Die informatie is nu ook in de interactieve nabootsing te zien.
Na een periode van thuis werken, opereert het bedrijfje inmiddels vanuit een klein kantoorpand op industrieterrein Larserpoort. Dat is mede mogelijk gemaakt door een lening van ontwikkelingsmaatschappij Horizon.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Scherm langs bos moet honderden padden redden tijdens paddentrek
NOORDOOSTPOLDER • Ma 24 februari • Maandag 24 februariMet de stijgende temperaturen van de afgelopen dagen is het alle hens aan dek voor Staatsbosbeheer. Warmer weer betekent namelijk dat de paddentrek gaat beginnen. In het Kuinderbos is langs de provinciale...
-
Zebrapad bij basisschool komt er door plan van leerlingenraad
LELYSTAD • Ma 24 februari • Maandag 24 februariOm de verkeersveiligheid bij basisschool De Triangel te verbeteren, wordt een verhoogd zebrapad aangelegd bij de oversteekplaats aan de Ranonkellaan in Lelystad. Dit moet ervoor zorgen dat automobilisten...
-
Toekomst Gitaarorkest uit Almere onzeker
ALMERE • Ma 24 februari • Maandag 24 februariAls de subsidie stopt, stopt ook het Gitaarorkest uit Almere. Dat zegt Marion Schaap, een van de artistiek leiders van het orkest, dat bestaat uit gitaristen uit heel Nederland. Toch blijft ze hoopvol:...