Nieuwe Rijksmonumenten in Flevoland: 'Over twee jaar meer duidelijkheid'

FLEVOLAND • Zo 27 oktober 2024 | 14:57 • Zondag 27 oktober 2024 | 14:57

Op z'n vroegst over twee jaar moet duidelijk worden of Flevolandse gebouwen en plekken die tussen 1965 en 1990 zijn gebouwd of aangelegd een Rijksmonument worden. Dat zegt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). In totaal zijn tot nu toe 45 panden en locaties in de provincie aangedragen voor zo'n Rijksmonumentale status. 

Eerder dit jaar werd duidelijk dat station Lelystad in de race is om een Rijksmonument te worden. Dit gebouw staat voor de wederopstanding van de NS, werd toen gezegd. Het station hoort bij een tiental gebouwen en plekken waarover begin volgend jaar al meer duidelijkheid moet volgen. 

Station Lelystad

Delen van Almere Haven op longlist
Nu is duidelijk dat op de longlist voor zogenoemd 'Post 65 erfgoed' ook delen van Almere Haven staan. Het gaat onder meer om het cultureel centrum Corossia, de naaste omgeving en de wijk Schoolwerf.

Ook het voormalige politiebureau, de havenkom en woonzorgcentrum De Overloop in dat stadsdeel zijn aangedragen. In de lijst vallen verder de slangentoren van de voormalige brandweerkazerne in Almere Stad op, de wijk De Fantasie en gemaal Blocq van Kuffeler. 

Stadhuizen en gemeentehuis Zeewolde ook aangedragen
Voor de provinciehoofdstad zijn onder meer de Zuiderzeewijk, het Smedinghuis en de Houtribsluizen op de longlist geplaatst.

Theater De Meerpaal in Dronten, de tractorshowroom in Swifterbant en kerkcentrum Open Haven in Zeewolde zijn ook aangedragen. Daarnaast staan de stadhuizen van Almere en Lelystad en het gemeentehuis van Zeewolde in het overzicht.

In de longlist is één gebouw in Noordelijk Flevoland opgenomen: appartementencomplex De Golfslag in Emmeloord.

Voormalig politiebureau in Haven

Brandweerkazerne met slangentoren

Gemaal Blocq van Kuffeler

Het Smedinghuis

De Meerpaal

Kerkcentrum Open Haven

De Golfslag

'Tempo maken om Rijksmonumentale waarde te behouden'
RCE kwam drie jaar geleden met de oproep om panden en plekken aan te dragen die tussen 1965 en 1990 zijn gebouwd of aangelegd en een monumentale status verdienen.

Daarop trokken eigen adviseurs, professionals in erfgoed, inwoners, historische verenigingen, Heemschut en Hendrick de Keyser aan de bel. Zij kunnen dat nog steeds doen: de lijst is nog niet definitief. 

Haast is wel geboden om de diverse panden en locaties een monumentenstatus te geven, zegt RCE. Veel gebouwen en plekken staan namelijk op het punt om gerenoveerd en/of verduurzaamd te worden, zegt een woordvoerder. 

Eind dit jaar volgt overleg over de longlist, daarna wordt gesproken met gemeenten en eigenaren. Gemeenten kunnen in de tussentijd (alvast) besluiten om panden en locaties uit te roepen tot gemeentelijk monument. Dit is de 'lichtere' versie van de monumentenstatus. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel