Opvang asielzoekers in brandweerkazerne verlengd tot 2026

ALMERE • Ma 24 juni 2024 | 21:25 • Maandag 24 juni 2024 | 21:25

De gemeente Almere verwacht in de zomer van 2026 de nieuwbouw van het AZC aan de Engelse Mijl te kunnen opleveren. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de noodopvang voor asielzoekers in de voormalige brandweerkazerne op bedrijventerrein Markerkant tot de oplevering van de nieuwbouw te verlengen.

De oude brandweerkazerne is sinds de zomer van 2022 in gebruik voor de noodopvang van asielzoekers. Het pand kwam beschikbaar nadat de brandweer naar een nieuwe kazerne in Poort verhuisde.

Hoewel het gebouw eigenlijk niet geschikt is voor een opvangcentrum, blijft de gemeente de opvang gedogen vanwege de landelijke asielcrisis.

Nieuwe locatie opvangcentrum
Vorig jaar december besloot de gemeente dat de brandweerkazerne nog een jaar als noodopvang gebruikt mag worden. De gemeente laat weten dat het inmiddels duidelijk is geworden dat per 1 augustus 2024 een nieuwe locatie voor de opvang van asielzoekers wordt gebouwd op het AZC aan de Engelse Mijl in Tussen de Vaarten.

De nieuwbouwlocatie aan de Engelse Mijl is naar verwachting augustus 2026 klaar. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente Almere verzocht om de noodopvang aan de Markerkant 15-13 te verlengen tot de oplevering van de nieuwe AZC.

De gemeente is daarmee akkoord gegaan, op voorwaarde dat er geen sprake is van overlast. Volgens de gemeente zijn er geen meldingen bekend van overlast door bewoners van de oude brandweerkazerne.

Op het terrein aan de Engelse Mijl verblijven op dit moment nog asielzoekers in tijdelijke paviljoens. Zij mogen daar tot 1 augustus blijven. Dan moet de plek leeg gemaakt worden voor de nieuwbouw.

Dit verhaal is gemaakt door Iris van Ree. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel