Nieuwe afspraken over station Lelystad moeten fietsendieven afschrikken

LELYSTAD • Vr 25 oktober 2024 | 13:47 • Vrijdag 25 oktober 2024 | 13:47

De gemeente Lelystad werkt aan afspraken met NS, ProRail, busvervoerder EBS en de politie om de veiligheid in en rond het station te verbeteren. Die zouden in het eerste kwartaal van volgend jaar moeten ingaan en onder meer moeten leiden tot minder fietsendiefstallen.

Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van de PVV over de sterke toename van het aantal diefstallen uit de bewaakte fietsenstalling. Dit naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland eind september.

Het college bevestigt dat het aantal diefstallen uit de stalling is verdubbeld van 21 vorig jaar tot 42 dit jaar (tot nu). Hierbij ging het om 29 elektrische fietsen. Niet duidelijk is of dit komt door meer diefstallen of doordat gedupeerden vaker aangifte doen.

De gemeente ontkent dat de politie de aangiftes niet onderzoekt, zoals de politie tegen Omroep Flevoland had gezegd. Alle aangiften worden zorgvuldig behandeld, maar op basis van de ernst van de zaak en beschikbare informatie bepaalt de politie welke zaak voorrang krijgt.

Dubbele sloten
Naar aanleiding van de diefstallen heeft NS in een gesprek met de gemeente toegezegd enkele maatregelen te nemen. De posteractie om gebruikers te adviseren om dubbele sloten te gebruiken wordt uitgebreid.

Ook is er meer controle op de nooduitgang in de fietsenstalling. Via deze deur hebben dieven mogelijk makkelijk toegang. Omroep Flevoland heeft recent geconstateerd dat de deur is verzegeld, zodat opvalt als die oneigenlijk is gebruikt.

Maatregelen
Het is de bedoeling dat in de nieuwe afspraken wordt geregeld dat NS sneller beelden van de bewakingscamera's met de politie deelt. Ook wordt vastgelegd wie er onder welke voorwaarden actie onderneemt als het alarm bij de nooduitgang afgaat. Deze afspraken moeten nog worden bevestigd.

In de huidige bewaakte, maar onbemande, stalling wordt niet geregistreerd welke fiets wordt meegenomen. Daardoor kan een dief met een andere fiets naar buiten dan waarmee hij er in is gekomen. De PVV vroeg wat het college hieraan gaat doen. Dat antwoordt dat NS onderzoekt welke fysieke en technische maatregelen mogelijk zijn in de nieuwe fietsenstalling. Die moet in 2026 gereed zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel