Extra standplaatsen voor woonwagens: 'In verleden onvoldoende gefaciliteerd'
Dronten krijgt extra standplaatsen voor woonwagens. Binnen drie jaar moeten de 'meest schrijnende gevallen' een standplaats krijgen, voor anderen op de wachtlijst moet binnen vijf jaar plaats zijn. Daarnaast wordt in de toekomst de wachttijd gekoppeld aan die van een sociale huurwoning.
Dat werd donderdagavond bepaald in de gemeenteraad in Dronten. Het college had zich al voorgenomen het aantal plaatsen uit te breiden, maar door een unaniem aangenomen amendement van Dronten Sociaal en de ChristenUnie is die ambitie nog scherper geworden.
"We hebben een ereschuld tegenover woonwagenbewoners", zegt ChristenUnie-raadslid Rien de Groot. Het was een knipoog naar de uitspraak van wethouder Peter van Bergen, over overlast van studenten in Dronten-Noord (Van Bergen zei daarover dat de gemeente een ereschuld heeft naar bewoners die overlast ervaren van studenten, red.), maar daarmee meende De Groot het niet minder.
"We hebben woonwagenbewoners onvoldoende gefaciliteerd"
Sinds 2006 zijn er geen woonwagens bijgekomen, maar er staan al jaren 20 mensen op de wachtlijst. Er zijn nu 18 standplaatsen. Regelmatig vroegen ze aan de gemeente om extra plek, maar daar kwam geen antwoord op.
Gemeente erkent fouten
"Vanwege andere prioriteiten zijn de woonwagenbewoners onvoldoende gefaciliteerd", erkent de gemeente in een reactie. In het Woonperspectief, een uitgebreid toekomstplan voor de woningmarkt in Dronten, sprak het college al de ambitie uit om te onderzoeken hoeveel nieuwe plekken er nodig zijn en hoe die te realiseren.
Maar dat ging raadslid De Groot niet ver genoeg: "De gemeente is wettelijk verplicht om mensen die een woonwagen willen, redelijke kans te laten hebben op een standplaats." En dat was tot nu toe niet het geval.
Met zijn amendement heeft hij geregeld dat de meest schrijnende gevallen op de wachtlijst binnen drie jaar een woonplek krijgen. "Het gaat dan bijvoorbeeld om gezinnen die nu met meerdere generaties noodgedwongen op één standplaats wonen".
Nieuwe plaatsen en kortere wachttijden
Daarnaast wordt in de toekomst de wachttijd voor een staanplek gekoppeld aan die voor sociale huurwoningen, die is volgens De Groot nu zo'n zes jaar. Mensen die nu al op de wachtlijst staan, maar die geen schrijnende situatie hebben, moeten binnen vijf jaar een standplaats krijgen.
Bewoners reageren opgelucht op het aangenomen amendement. "We zijn heel blij dat er na 20 jaar nu eindelijk schot in komt, dat we eindelijk gehoord worden", zegt bewoner Alie Haverhoek. Zij en haar buren zijn blij verrast door de unanieme steun in de gemeenteraad: "We konden elkaar wel knijpen, dit hadden we niet verwacht."
Ze is vol vertrouwen dat de gemeente er nu echt voor gaat zorgen dat haar kinderen straks ook op het woonwagenkamp kunnen wonen. En ook De Groot ziet dat positief in. "Ook ambtenaren gaven aan dat dit haalbare doelen in, dus ik heb er vertrouwen in."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Mogelijk nieuw distributiecentrum met een oppervlakte van tien voetbalvelden in Almere
ALMERE • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberEr komt mogelijk een extra distributiecentrum op bedrijventerrein Stichtsekant in Almere. Het college vraagt de raad om in te stemmen met de plannen hiervoor. Het gaat om het bedrijf Intospace B.V. da...
-
Nieuwsoverzicht 22/11 | Erfgoedcentrum Batavialand wordt fors duurder • Nieuwe campus hogeschool heeft groot stroomprobleem
FLEVOLAND • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Nieuwbouw Batavialand laat op zich w...
-
Bijeenkomst voor Surinamers zonder Nederlands paspoort: ze kunnen verblijfsvergunning aanvragen
ALMERE • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberIn Almere zijn vrijdagmiddag 25 Surinaamse Nederlanders naar een informatiebijeenkomst gekomen over verblijfsvergunningen. Tien daarvan hadden ooit een Nederlands paspoort toen ze in Suriname woonden,...