Voorsterbos op de schop: water moet er langer vastgehouden worden

MARKNESSE • Vr 25 oktober 2024 | 6:45 • Vrijdag 25 oktober 2024 | 6:45

Boswandelingen in de herfst gaan soms gepaard met natte sokken en modderige schoenen. Een droog bos loopt wellicht lekkerder, maar in het Voorsterbos in Marknesse is al het water juist meer dan welkom. Sterker nog: er wordt flink geïnvesteerd om water langer in het bos te laten staan.

Het klinkt tegenstrijdig: water vasthouden in een provincie waar alles juist zo gemaakt is, dat water er vooral niet lang blijft staan. Dijken, gemalen, sloten en greppels voeren binnenkomend water snel af zodat onze voeten droog blijven.

Maar het Voorsterbos kan juist wel wat extra water gebruiken, vindt Natuurmonumenten. "In Nederland hebben we veel zandgronden met droge bossen", zegt Martine Otten van Natuurmonumenten. "Maar het bosgebied hier is juist geschikt voor natte, vochtige bossen."

Het noordelijke bos gaat op de schop

Andere dier- en plantensoorten
Natte bossen trekken weer ander soorten planten en dieren aan. Flevoland heeft dus potentie voor unieke, natte bossen, maar alle sloten en greppels bemoeilijken dat.

Daarom heeft Natuurmonumenten in het noordelijke gedeelte van het Voorsterbos de greppels en sloten volgestort met aarde. De beek, die water het bos inbrengt, krijgt juist méér ruimte.

Duikers worden bruggen

Nieuwe bruggen
De beek wordt nu bijvoorbeeld belemmerd door betonnen duikers: waar voetgangers de beek oversteken, liggen betonnen leidingen die maar weinig water door kunnen laten. Dat belemmert de natuurlijke doorstroom van de beek. Die duikers worden nu vervangen door bruggen, zodat de beek natuurlijker kan blijven stromen.

En om de beek aantrekkelijker te maken voor dieren, worden er takken en boomstronken in gelegd. "Het lijkt rommelig, takken en stronken in het water", erkent Otten. Maar obstakels in het water zorgen voor plaatselijke stroomvertragingen en -versnellingen. "Dat levert hele leuke leefgebieden voor bijvoorbeeld vissen op."

Deze boomstronk werd vakkundig geplaatst

Natuurmonumenten heeft bijna 2,5 miljoen euro gekregen van de provincie om verschillende bossen te 'vernatten'. De werkzaamheden in het Voorsterbos begonnen afgelopen zomer en moeten eind dit jaar klaar zijn.

Het Harderbos bij Biddinghuizen is al onder handen genomen, ook daar zijn nu minder greppels die water het bos uit laten stromen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel