Stortplaats heeft geen geld om bij uitbreiding boeren uit te kopen

LELYSTAD • Zo 27 oktober 2024 | 9:30 • Zondag 27 oktober 2024 | 9:30

De stortplaats aan de Zeeasterweg bij Lelystad heeft géén geld om de twee naastgelegen boeren uit te kopen of te verplaatsen. In verband met de uitbreidingsplannen van Afvalzorg voor de stortplaats is dat wel belangrijk.

Eerder dit jaar meldde Omroep Flevoland al dat de onderhandelingen tussen de agrariërs en Afvalzorg zeer stroef verliepen. Het college van burgemeester en wethouders in Lelystad bevestigt dat nu in een brief aan de gemeenteraad. Geld speelt daarbij de hoofdrol, zo blijkt uit de mededeling van het college.

Opvallende uitspraak van Afvalzorg
Volgens B en W is het overleg met de agrariërs aan de Zeeasterweg in een impasse is geraakt, omdat Afvalzorg aangeeft een verplaatsing niet te kunnen financieren. Dat is een opvallende uitspraak van het bedrijf aangezien het al jarenlang met de boeren over uitkopen of verplaatsing onderhandelt. Dit gebeurt in het kader van de uitbreidingsplannen van de stortplaats. De twee boerenbedrijven zouden daarvoor moeten wijken, zodat er voor hen geen overlast ontstaat.

De provincie Flevoland is lang bij de gesprekken betrokken geweest. Dat is logisch, want de uitbreiding kan alleen doorgaan als de provincie een omgevingsvergunning verleent. SGP-gedeputeerde Sjaak Simonse is verantwoordelijk voor dit dossier. Toen hij nog geen bestuurder maar wel Statenlid was, maakte hij zich altijd hard voor de positie van de twee agrarische bedrijven bij de stortplaats. Geen oplossing voor de boeren, dan ook geen vergunning voor Afvalzorg, zo stelde hij in 2021.

De provincie Flevoland staat sowieso kritisch tegenover de uitbreidingsplannen van de vuilstort. En de gemeente Lelystad die het bestemmingsplan zou moeten wijzigen, is ronduit tegen. Het Rijk kan hen dwingen om toch aan de uitbreiding mee te werken, maar dat is voorlopig niet de bedoeling. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ligt de bal bij de regio.

De gesprekken tussen Afvalzorg en de twee boerenbedrijven gaan ondertussen nog steeds door. Er is een mediator ingeschakeld om de partijen tot elkaar te laten komen. Over de inzet of de inhoud worden geen mededelingen gedaan.

Afvalzorg wil in Lelystad meer dan twee keer zoveel afval gaan storten. Het gaat om industrieel afval zoals verontreinigde grond die overblijft na bodemsaneringen, slakken uit verbrandingsinstallaties en asbest. Heuvels die nu maximaal 15 meter hoog zijn, worden dan 35 meter hoog. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de naastgelegen agrarische bedrijven. Ook bewoners van wijk de Landerijen krijgen ermee te maken. Tijdens eerdere bijeenkomsten zeiden ze te vrezen voor bijvoorbeeld stankoverlast, toenemende verkeersdrukte en hun gezondheid. Het grootste verzet lijkt echter te zijn geluwd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel