Actiegroepen trekken cijfers over banen na opening Lelystad Airport in twijfel

LELYSTAD • Do 24 oktober 2024 | 19:00 • Donderdag 24 oktober 2024 | 19:00

De provincie Flevoland stelt de werkgelegenheid die ontstaat door de opening van Lelystad Airport voor vakantievluchten veel te rooskleurig voor. De aantallen kloppen niet met onderzoeken.

Dat zeggen de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) in een brief aan minister Madlener (Infrastructuur) en de provincie.

SATL reageert op uitspraken van BBB-gedeputeerde Jan Klopman in Nieuwsuur van 9 oktober. En op cijfers in een brief van de provincie aan de minister van eind augustus.

In die brief spreekt de provincie over 2.400 FTE werkgelegenheid die in 2050 direct op de luchthaven ontstaat. Plus 4.000 FTE indirecte werkgelegenheid bij bedrijven elders in Lelystad. De provincie verwees hiervoor naar een onderzoek uit 2020 van Bureau HorYzoN, wat weer een update was van een onderzoek uit 2018.

Omroep Flevoland constateerde in september al dat de aantallen afwijken van wat het college van Gedeputeerde Staten in juni 2020 zelf meldde aan Provinciale Staten. Toen werd gesproken over 2000 FTE aan directe werkgelegenheid en 400 FTE aan indirecte werkgelegenheid.

Banen en FTE
Ook SATL constateert dat de aantallen nu hoger zijn dan vermeld in het onderzoek van 2020. Daarin is er sprake van 2.000 banen en 2.400 FTE aan directe werkgelegenheid. Volgens de actiegroepen haalt de provincie banen en FTE door elkaar. Eén baan kan ook in deeltijd zijn en dan is het aantal FTE's niet gelijk.

Bovendien gaat de provincie er aan voorbij dat werknemers ook zonder opening van Lelystad Airport een baan zouden vinden in de krappe arbeidsmarkt. Dat heet bruto werkgelegenheid.

Wordt uitsluitend gekeken naar de extra banen die de luchthaven oplevert (de netto werkgelegenheid), dan gaat het slechts om 60 directe banen. SATL verwijst hiervoor naar onderzoeken die zij in 2019 heeft laten uitvoeren door de bureaus Bus en NEO Observatory.

"De stap van bruto naar netto werkgelegenheidseffecten is elementair in de conclusies (van de twee onderzoeken), maar deze cruciale informatie ontbreekt nadrukkelijk in de notitie van de provincie Flevoland. Door juist dit weg te laten, ontstaat een volstrekt foutief beeld over het berekende werkgelegenheidseffect", aldus SATL.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel