Flevoland en Lelystad dringen met brief aan op openstelling luchthaven voor vakantievluchten

LELYSTAD • Do 29 augustus 2024 | 11:19 • Donderdag 29 augustus 2024 | 11:19

De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad dringen bij minister Madlener aan op de openstelling van Lelystad Airport voor vakantievluchten. Gedeputeerde Staten en het college van burgemeester en wethouders zien het liefst dit jaar nog een positief besluit, zodat de luchthaven in 2025 open kan voor groot vliegverkeer.

In een brief aan de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat benadrukken de provincie en de gemeente dat de regio al 15 jaar wacht op groen licht. Al die tijd hebben zij zich voorbereid op de komst van vakantievluchten naar Lelystad.

Voor de provincie is de openstelling belangrijk, omdat het voor een economische impuls zorgt in Flevoland, met name op het gebied van werkgelegenheid.

De provincie verwijst naar een rapport uit 2020, dat stelt dat de luchthaven kan zorgen voor 2.400 directe banen en nog eens 4.000 indirecte banen. Andere experts en actiegroepen vinden die cijfers schromelijk overdreven.

Daarnaast zou Lelystad Airport volgens de provincie kunnen helpen om de druk op Schiphol te verminderen door vliegverkeer over te nemen, dat bij een eventueel verbod op nachtvluchten niet meer op Schiphol terecht kan.

De provincie en Lelystad hebben eerder wel als harde voorwaarde gesteld dat er op Lelystad Airport geen nachtvluchten komen en dat de luchthaven is gesloten tussen 23.00 en 06.00 uur.

Vorige kabinet
In januari steunde een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren. Die riep het kabinet op om Lelystad Airport niet te openen voor groot vliegverkeer.

Ook de coalitiepartijen BBB en NSC steunden de motie. Desondanks blijft de toekomst van de luchthaven onduidelijk.

Lees ook: Shell ziet geen brood meer in Lelystad Airport en vertrekt

Draagvlak
De provincie en gemeente wijzen erop dat er breed draagvlak is voor de openstelling, met 58 procent van de Flevolanders die de uitbreiding steunt. Ook zou er minder geluidshinder zijn rond Lelystad Airport dan rond Schiphol, omdat Flevoland relatief dunbevolkt is.

Flevoland roept het kabinet op om de openstelling op te nemen in de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord en zo snel mogelijk een positief besluit te nemen. Duidelijkheid is essentieel voor de verdere ontwikkeling van de regio, aldus de provincie en gemeente.

Voorwaarden
Zij stellen in hun brieven dat aan de twee voorwaarden kan worden voldaan, die de vorige minister aan openstelling heeft verbonden.

Het gaat om de aanvraag voor de natuurvergunning en een oplossing voor de vliegroute over Lemelerveld in Overijssel.

Een woordvoerder van het ministerie van LVVN zei vorige week juist tegen Omroep Flevoland dat nog niet duidelijk is wanneer er een besluit over de natuurvergunning wordt genomen. Door recente uitspraken van de Raad van State moet de door Lelystad Airport aangevraagde vergunning nogmaals worden beoordeeld.

Over het schrappen van een route bij Lemelerveld is ook nog geen formeel besluit genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel