Amsterdam 750 jaar: hoe de hoofdstad het eiland Urk wist te redden van de Zuiderzee
Over drie dagen bestaat de stad Amsterdam precies 749 jaar en start een feestjaar richting het 750-jarig bestaan. Binnen onze provincie heeft met name Urk een bijzondere historische band met de hoofdstad.
Urk was 132 jaar lang eigendom van Amsterdam. Dat was tussen 1660 en 1792. Daarna bleef het eiland tot 1942 onderdeel van de provincie Noord-Holland.
Vandaag de dag zijn er op Urk niet heel veel sporen meer te vinden van de 'Amsterdamse periode'. Gids Henk Kapitein neemt ons op deze mistige dag mee naar de bouwwerken die wel door Amsterdamse invloed tot stand kwamen. We beginnen bij de vuurtoren. Baken in de zee
Het eiland Urk had een spilfunctie voor de scheepvaart op de Zuiderzee. In de hoogtijdagen van de VOC voeren schepen af en aan naar Amsterdam. Door ondieptes ter hoogte van Enkhuizen liep de route langs Urk, voordat deze weer afboog richting de Waddenzee.
Het was dus een enorme drukte voor de kust van Urk, waarvan de keileembult een herkenbaar punt was in de Zuiderzee.
Dag en nacht brandend kolenvuur
Al in 1617 wilde Amsterdam dat de Staten van Holland op Urk een vuurbaak zouden bouwen, waarop met kolen vuur werd gestookt. En dat moest dag en nacht branden, vertelt Henk Kapitein.
Zo was de locatie van Urk ook in de nacht goed te zien en liepen de schepen niet vast op de ondieptes. De gedenksteen uit 1617 vind je nu nog steeds in de zijkant van de huidige vuurtoren. Amsterdam besluit Urk in 1660 te kopen om het eiland als baken voor de scheepvaart te behouden. Een jaar later komt een groep Amsterdamse hotemetoten naar Urk om het nieuwe eigendom met eigen ogen te bekeken.
Voor wat, hoort wat
Tijdens een etentje bij de schout van Urk belooft de grote stad goed voor het eiland te zullen zorgen. Dat dient ten slotte een belangrijk economisch belang.
De schout op zijn beurt belooft aan alle plichten van Amsterdam te zullen voldoen. Eén daarvan is meteen een gevoelige. Het tot dan toe grotendeels katholieke Urk zal protestants moeten worden. Henk Kapitein: "Amsterdam heeft gezegd: als we gaan investeren in Urk dan moet Urk er ook iets voor terugdoen. Dus: protestants." De bekering van de Urker zal niet eenvoudig zijn blijkt later. De staat van het eiland valt de Amsterdamse afvaardiging overigens vies tegen. De belangrijke vuurbaak moet vanwege landafslag meerdere malen landinwaarts geplaatst worden. De Zuiderzee snoept namelijk elk jaar steeds meer van de keileembult af waar Urk op ligt.
Betere zeewering door loterij
In 1710 zorgt een zware storm voor veel schade op Urk. Nicolaas Witsen, die in de jaren daarvoor meerdere keren burgemeester van Amsterdam was, komt hoogstpersoonlijk naar het eiland toe om te kijken. Hij is door die eerdere rol nog steeds een man met aanzien. Na zijn komst er meteen een plan van aanpak om Urk beter te beschermen tegen de golven en de wind.
Om de lagergelegen delen van het eiland komt een palenscherm en de Urker vissers krijgen een strekdam waar ze met hun schepen achter kunnen schuilen. Hoe Amsterdam daar het geld voor bij elkaar kreeg, is een leuk historisch feitje, schetst Kapitein. De stad schreef namelijk een loterij uit om alle maatregelen te bekostigen. "De winnaar kreeg een deel van de inleg en het grootste gedeelte ging naar de kosten van de beschoeiing op Urk."
Gegoede Amsterdammers hielpen zo Urk te behouden voor de golven. In latere jaren volgen nog meer van zulke loterijen.
Zonder Amsterdam, geen Urk
De Urkers wenden zich in 1751 nogmaals tot Amsterdam. Opnieuw wordt enorm veel land van het eiland afgeslagen. De hoofdstad komt ook dan weer in actie. Het palenscherm wordt langs de hele kust aangebracht.
En daarnaast komt er aan de westkant bij de vuurbaak een stenen glooiing die het hoge gedeelte van Urk beschermt. Zonder de investeringen van Amsterdam zou het eiland zeer waarschijnlijk grotendeels zijn weggespoeld door de Zuiderzee. "Dat kun je bijna met zekerheid stellen. Als Amsterdam er niet was geweest, dan had Urk niet meer bestaan", zegt Henk Kapitein. Vandaag de dag wordt de grond waarop de huidige vuurtoren staat nog steeds beschermd door een steenglooiing.
De kruisen van Amsterdam
De scheepvaart koerst in de achttiende eeuw niet alleen op de vuurbaak. Ook het kerkje op het Hoge Klif is een belangrijk richtpunt. Ook het godshuis heeft ernstig te leiden onder stormen. Amsterdamse metselaars en timmermannen herstellen de schade trouw. Toch komt er een einde aan de oude kerk. De stadsarchitect van Amsterdam, Johan Samuel Creutz, vindt dat er een nieuwe kerk moet komen. Het duurt vijf jaar, maar dan heeft het eiland een nieuw gebedshuis. Het is het Kerkje aan de Zee dat nu al bijna 240 jaar oud is.
Boven de deur zie je nu nog de drie kenmerkende Amsterdamse witte kruisen uit het wapen van de hoofdstad.
Modern gedenkteken
Een symbool van de scheepvaart is het anker. Je vindt zowel bij het Kerkje aan de Zee als bij de vuurtoren een exemplaar. Eén ander Urker anker heeft ook een duidelijk Amsterdams tintje. Daarvoor verlaten we het oude gedeelte van het dorp en gaan we naar woonzorgcentrum Talma Haven.
Aan de Ankerplaats staat een kunstwerk van een anker, maar dit exemplaar is gemaakt van bijzondere onderdelen. "Het is een gedenkteken dat is aangeboden door de Amsterdamse Binnenvaart-Sociëteit als herinnering aan de eeuwenlange scheepvaartband."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Heeft het zin om je te verzetten tegen een afvalboete?
FLEVOLAND • Do 31 oktober • Donderdag 31 oktoberAfval moet in de container. Is die vol, dan moet je je afval weer mee terug nemen en wachten tot de ondergrondse container wordt geleegd. Zet je in plaats daarvan je afvalzak naast de container, dan k...
-
De verborgen wereld van verslaafden; wandeling langs veilige naalden en opvangplek
ALMERE • Do 31 oktober • Donderdag 31 oktoberOp de balie wordt een steriel verpakte naald neergelegd. Ook andere hulpmiddelen die drugsgebruikers nodig hebben worden erbij gehaald. Het 'spul' zelf wordt niet uitgedeeld. De medewerker van verslav...
-
Nieuwe eigenaren voor Urker cafetaria, maar de bamibal blijft hetzelfde
URK • Do 31 oktober • Donderdag 31 oktoberSommigen kennen het op Urk als De Muggies, anderen als De Meuntjes maar boven de deur van de cafetaria staat Gebr. Meun. Al 34 jaar is eigenlijk alles hetzelfde; de inrichting, de zelfgemaakte bamibal...