Zelftriage: computer bepaalt of je naar de spoedpost moet

FLEVOLAND • Zo 24 november 2024 | 19:00 • Zondag 24 november 2024 | 19:00

Een computer laten inschatten of je naar een spoedarts moet of niet. In een groot deel van Flevoland kan dat sinds kort.

Je voelt je beroerd. Het is midden in de nacht. Toch maar even de spoedpost bellen. In 40 procent van de gevallen blijkt dat eigenlijk niet nodig, zegt het bedrijf Medrie dat voor veel posten de telefoon bemant.

"Dat is hartstikke zonde, want de lijnen zijn dan bezet met gesprekken die dus geen spoed zijn. Daarom kan je nu een zogenoemde zelftriage doen op de site van de dokterspost", vertelt manager Margreet Verloop van Medrie. Dit is het bedrijf dat de tool heeft laten maken.

In Lelystad, Dronten, Noordoostpolder en Urk kan je na sluitingstijd van de eigen huisarts op de site van de huisartsenpost een zelftriage doen.

Een computersysteem met behulp van AI stelt de vragen die de doktersassistent ook zou stellen.

De computer stelt een hele rits vragen

Slim
"Het programma is slim en vraagt ook echt door. Als je bijvoorbeeld invult dat je een snotneus hebt, krijg je weer aanvullende vragen. Meestal is er dan natuurlijk niets aan de hand, maar als je andere klachten hebt kan het toch nodig zijn dat je door een arts wordt gezien", vertelt Danique Hesselink klinisch informaticus bij Medrie.
Op de website staat duidelijk dat als je zeker weet dat het een spoedgeval is je moet bellen. Maar heel vaak is dat dus niet het geval. "Mensen bellen met alles, van snotneus tot hartinfarct zeg ik altijd", zegt Marjolijn Huizing, manager van de triagepost.

De zelftriage wordt op dit moment nog niet heel veel gebruikt. "Mensen zijn gewend om te bellen, dus het duurt even voordat mensen de computer gaan gebruiken. We hebben wel het idee dat het nu al zijn vruchten afwerpt omdat we kunnen zien dat mensen die de zelftriage gebruiken er nu al vaak achter komen dat bellen niet nodig is."

Danique Hesselink en Marjolijn Huizing

Aandikken
Als mensen zonder goede reden toch een dokter willen zien is er een kans dat klachten aangedikt worden in het systeem.

"Maar dat is niet anders dan aan de telefoon, ik hoop dat mensen die dat doen zich wel bewust zijn van dat ze de zorg in Nederland extra duur maken. Daarbij komt dat als de dokter je dan wel echt ziet het alsnog uitkomt dat je helemaal niet zo ziek bent als je gezegd hebt."

Menselijke maat
Vooralsnog krijg je na de zelftriage te zien waar je mogelijk last van hebt en wat je zou kunnen doen. "Dat kan dus zijn dat je toch direct moet bellen, tijdens openingstijden bij je eigen huisarts kan langsgaan of nog niets, althans misschien een paracetamol nemen.

De menselijke triagist blijft vooralsnog zeker nog nodig, vertelt Huizing: "De menselijke triagist kan nog tussen de regels doorluisteren. Maar wie weet wat de toekomst gaat brengen met AI."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel